Η Καλαμπάκα υποδέχθηκε και φέτος την εικόνα της Σταυρώσεως (ΦΩΤΟ)

Του Βαγγέλη Γκιάτα

Την γνωστή αμφιπρόσωπη εικόνα που για λόγους ασφαλείας φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ , καθώς είχε  γίνει στόχος ιερόσυλων κατά το παρελθόν και ανευρέθει στην Γερμανία για να επιστρέψει τελικά στην Καλαμπάκα και στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, υποδέχθηκε ο πιστός λαός της Καλαμπάκας σήμερα το απόγευμα στις 18:00.

Να πούμε ότι η συγκεκριμένη εικόνα που εικονίζει την Σταύρωση του Κυρίου αποτελούσε μαζί με την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενιαίο σύνολο κάτι σπάνιο και μοναδικό στην Βυζαντινή αγιογραφία που αποκολλήθηκε όταν εκλάπη , προφανώς για να πουληθεί , και έκτοτε παραμένει σε δύο τμήματα.

Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί σύμφωνα με στοιχεία δώρο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Ιωάννου Καντακουζινού, της Συζύγου αυτού Θεοδώρας και των τέκνων αυτών και για την Καλαμπάκα αλλά και συνολικά για την Ορθοδοξία αποτελεί μοναδική ευλογία.

Τώρα , μετά την επιστροφή της εικόνας είθισται η μία πλευρά , που φέρει την σταύρωση , να κατεβαίνει από την Ιερά Μονή Βαρλαάμ στην Καλαμπάκα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η άλλη , που εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου , τον Δεκαπενταύγουστο.
Υποδέχτηκαν την εικόνα
Κλήρος και λαός υποδέχθηκε την εικόνα στα προπύλαια του Ιερού Ναού εν μέσω κωδωνοκρουσιών και ατμόσφαιρας συγκίνησης για να ακολουθήσει η ακολουθία του Μέγα Εσπερινού χoροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κκ. Θεόκλητου και αμέσως μετά ο παρακλητικός κανόνας του τιμίου σταυρού.

Αύριο Κυριακή θα τελεστεί ο Όρθρος , η δοξολογία όπου και γίνεται η περιφορά της εικόνας για να ακολουθήσει η αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ψαλεί ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός και αμέσως η εικόνα θα αναχωρήσει και πάλι για την Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προετοιμασία για την Μ. Εβδομάδα

Ο μακαριστός ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος, μιλώντας για τη σημασία των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, εξηγεί πώς μπορούμε να ζήσουμε τα μεγάλα γεγονότα της … [...]

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Μεγάλη Εβδομάδα (2019). Μ.Δ. Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Μ.Τ. 10 Παρθένες. Μ.Τ. Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Μ.Π. Ο Μυστικός Δείπνος. Μ.Π. Αγία Πάθη. Μ.Σ. Η εις Άδου Κάθοδος. Η … [...]