Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Εκκλησία της Αλβανίας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με τη συμμετοχή πλήθους Ορθοδόξων.
Ο Μακαριώτατος, που μαγνητίζει το λαό με το βλέμμα αγάπης του, τον εμπνευσμένο λόγο του και τα φωτισμένα έργα του, σημείωσε ότι κάθε προσπάθεια προϋποθέτει άρση σταυρού.
Αλλά και σ’ ολόκληρη την Αλβανία, οι Xριστιανοί κατέκλυσαν τους Ναούς, όπου πήραν ως ευλογία άνθη στη μέση της πορείας προς το Πάσχα.
Στα κηρύγματα σε Μητροπολιτικούς Ναούς και ενορίες επισημάνθηκε ότι για τη δική μας ψυχή, που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την αμαρτία και το θάνατο, έχυσε το αίμα του ο Χριστός.
Γι’ αυτό για τους Χριστιανούς ο Σταυρός είναι καύχημα, που μας υπενθυμίζει ότι κάθε στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να σταυρώσουμε, να αρνηθούμε ό,τι δεν μας αφήνει να απογειωθούμε πνευματικά.
Είτε πρόκειται για εξωτερικές επιδράσεις, όπως αδικίες, συκοφαντίες, αρρώστειες, είτε πρόκειται για ψυχικά πάθη, όπως ο εγωισμός και οι αμαρτωλές επιθυμίες.
Και οι Ορθόδοξοι δεν μπορούμε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι ο Χριστός με το σταυρό χτυπάει την πόρτα της καρδιάς μας, ώστε να τον ποθήσουμε.
Στο χέρι μας είναι να ανασηκώσουμε τον πεσμένο εαυτό μας. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το μαρτυρικό σταυρό, που σηκώνουμε σ’ αυτό τον κόσμο, σταυρό ανακούφισης, ακολουθώντας το Χριστό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προετοιμασία για την Μ. Εβδομάδα

Ο μακαριστός ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος, μιλώντας για τη σημασία των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, εξηγεί πώς μπορούμε να ζήσουμε τα μεγάλα γεγονότα της … [...]

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Μεγάλη Εβδομάδα (2019). Μ.Δ. Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Μ.Τ. 10 Παρθένες. Μ.Τ. Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Μ.Π. Ο Μυστικός Δείπνος. Μ.Π. Αγία Πάθη. Μ.Σ. Η εις Άδου Κάθοδος. Η … [...]