Η οικογένεια βρίσκει το στίγμα της στην Εκκλησία

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Η οικογένεια βρίσκει το στίγμα της και το νόημά της στην Εκκλησία, τονίστηκε σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, όπου ομιλητής, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Διαχείριση προβλημάτων οικογενειακού βίου”, ήταν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου με θέμα: «Ειδικά θέματα ποιμαντικής της οικογένειας – Οι μεταβολές στις σύγχρονες κοινωνίες και η επίδρασή τους στην οικογένεια – Νέες μορφές οικογένειας».
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, καθώς πολλές οικογένειες, που αμφιταλαντεύονται, μπορούν να βρουν τον προορισμό τους, αλλά και τον προσανατολισμό τους μέσα στην εκκλησιαστική διάσταση.
Προσεγγίζοντας πολύπλευρα και τεκμηριωμένα το ζήτημα, κάτω από σύγχρονη οπτική, που διαμορφώνουν οι ανάγκες της κοινωνίας, ο π. Θωμάς εξήγησε ότι η “μικρή Εκκλησία”, όπως χαρακτηρίζεται από τους πατέρες η οικογένεια, θα πορευτεί στέρεα και με συνέπεια, μέσα στον κυκεώνα των σύγχρονων κλυδωνισμών και ανακατατάξεων, μόνο αν ανοιχτεί στις διαστάσεις της πίστης.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι παρά τον εκσυχρονισμό, που από τα πράγματα επιβάλλεται, η οικογένεια, οφείλει να αναζητήσει την ταυτότητά στις ρίζες της παράδοσης, χωρίς, όμως, να χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.
Οι σύγχρονες δυτικές αξίες να αντιδιασταλλούν και να συνυπάρξουν με το όραμα ζωής της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς.
Τα προβλήματα, που σχετίζονται με τη δημιουργία και τη λειτουργία της οικογένειας, όπως διαζύγια, υπογεννητικότητα, βία, ναρκωτικά, αγωγή παιδιών, σχέσεις γονιών και τέκνων, ανεργία, οικονομικές δυσκολίες, μονογονεϊκές οικογένειες, μετάθεση γάμου σε μεγαλύτερες ηλικίες, μικτοί γάμοι, υπογονιμότητα κ.ά., καθώς και οι μεταλλαγές, που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική οικογένεια, αποτελούν ερεθίσματα για ανάληψη ποιμαντικών πρωτοβουλιών.
Κεντρικός στόχος κάθε ποιμαντικής προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από το συνδυασμό της ευφροσύνης με τη σωφροσύνη, που θα οδηγήσει σ΄ ένα δυναμικό και ταυτόχρονα αρμονικά μοντέλο οικογένειας, στο οποίο προσβλέπει και η Ορθοδοξία.
Έτσι μόνο θα δοθεί προοπτική στην οικογένεια. Και αυτή η προοπτική ξεπερνάει τις περιχαρακώσεις και τα προκατασκευασμένες δομές, τις οπισθοχωρήσεις με υποχωρήσεις, αλλά στηρίζεται στην ευελιξία της μεταμόρφωσης, που διδάσκει το Ευαγγέλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Οικουμενική Ορθοδοξία

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα … [...]