Η Πανήγυρις των Βαΐων στη Περιστερώνα Μόρφου

Η εορτή των Βαίων, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο της Μεγάλης Βδομάδας και την τιμούσαν ιδιαίτερα οι Μορφίτες στον Άγιο Μάμα με Θεία Λειτουργία και εμποροπανηγύρεις, αναβίωσε σήμερα στον ιστορικό ναό των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα.
Ο ναός, που χρονολογείται στα τέλη του 11ου – αρχές 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής με ιδιαίτερο γνώρισμα τους πέντε τρούλους του, ήταν κατάμεστος από πιστούς, που κρατούσαν στο χέρι κλαδιά ελιάς και φοινίκων.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε λιτάνευση της εικόνος, που απεικονίζει τον Χριστό καθήμενο επί πώλου όνου να εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν το Πάθος του.
Οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν, κρατώντας κλαδιά φοινίκων.
Της λιτανείας γύρω από τον ναό, ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες, προπορεύονταν παιδιά με τα εξαπτέρυγα, τις λαμπάδες και τον Σταυρό. Ακολουθούσαν οι ψάλτες, που έψαλλαν τα στιχηρά των Αίνων «Ο πλείστος όχλος Κύριε…», οι ιερείς με το Ιερόν Ευαγγέλιο και ένα κλάδο φοίνικα και έπονταν οι πιστοί κρατώντας κλαδιά ελιάς και φοινίκων.
Αφού έγινε η λιτάνευση σε υπερυψωμένο χώρο απέναντι από την δυτική είσοδο του ναού ο Ιερέας ανέγνωσε το Ευαγγέλιο του Όρθρου και την ευχή των Βαΐων.
Οι ψάλτες έψαλλαν το απολυτίκιο «Την κοινήν Ανάσταση…» και έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Θεία Λειτουργία έγινε και στον καθεδρικό Ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

"Και πάλι κίνησα να 'ρθώ, Χριστέ μου"

  "Και πάλι κίνησα να 'ρθώ, Χριστέ μου, στην αυλή σου, να σκύψω στα κατώφλια σου τα τρισαγαπημένα, όπου με πόθο αχόρταγο το λαχταρεί η ψυχή μου. Η σάρκα μου … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΘ΄ (19η) Μαϊου, του Αγίου Ιερομάρτυρος ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και των συν αυτώ ΑΚΑΚΙΟΥ, ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και ΠΟΛΥΑ

Πατρίκιος ο Άγιος Ιερομάρτυς και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος ηξιώθησαν των στεφάνων του Μαρτυρίου εις την Προύσαν της Μικράς Ασίας επί του … [...]

Προφητείες για τον Χριστό

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]