Η Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην Σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων

ΜΟΣΧΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

“Με ιδιαίτερη χαρά μετέχουμε στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την έναρξη της Κληρικολαϊκής τοπικής Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της ανασυστάσεως του Πατριαρχικού Θεσμού” ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος ενώπιον της Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων στη Μόσχα.
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε: “Τον προηγούμενο αιώνα και η Εκκλησία της Αλβανίας, από το 1944 έως το 1967, καταπιέστηκε από τον κομμουνιστικό διωγμό. Κατά την περίοδο όμως από το 1967 έως το 1991 σταυρώθηκε και ετάφη από το αθεϊστικό Σύνταγμα της χώρας. Τελικά το 1992 αναστήθηκε και τα τελευταία 25 χρόνια ζει και ανθίζει μέσα στο φως της Αναστάσεως.”
“Προσωπικά, συγκίνηση, δοξολογία και ελπίδα γεμίζουν την καρδιά μου, καθώς απευθύνομαι στη σεβάσμια Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Εφηβος ακόμα, με Θαυμασμό παρακολουθούσα τον ηρωισμό των Ορθοδόξων κληρικών και λαϊκών κατά τη διάρκεια του αδυσώπητου αθεϊκού διωγμού στην Σοβιετική Σνωση. Αργότερα, ως λαϊκός Θεολόγος, όταν άρχισα να συνειδητοποιώ το χρέος και της δικής μας γενιάς να υπακούσουμε στην τελευταία εντολή του Χριστού “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη” (Ματθ. 2819), με συγκίνηση μελετούσα τη ζωή και το έργο Αγίων Ρώσων Ιεραποστόλων, όπως του Ιννοκεντίου Βενιαμίνωφ, του Νικολάι Καζάτκιν, του Πατριάρχου Τύχωνος” ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Επίσης ο Μακαριώτατος τόνισε: “Δοξολογούμε τον Θεό, διότι ανέδειξε στην Ορθόδοξη εκκλησία τέτοιες φωτεινές ηγετικές μορφές καθώς και τις πολλές μυριάδες των κληρικών και των λαϊκών, οι οποίοι στη “μακρά νύχτα του διωγμού” όπως είχε προβλέψει ο Πατριάρχης Τύχων, στάθηκαν αμετακίνητοι στην πίστη… Η μορφή του Πατριάρχου Μόσχας Αγίου Τύχωνος, που ιδιαίτερα αναλογιζόμαστε σε αυτές τις ημέρες, υπενθυμίζει το διαρκές χρέος των Ορθοδόξων”.
“Με την ευκαιρία των σημερινών εορτασμών, ταπεινά ευχόμαστε και δεόμεθα: όπως η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ρωσίας εμπνεόμενη σταθερά από τις μυριάδες των Μαρτύρων και των Αγίων, που άρδευσαν την ιστορία της κατά τη 2η χιλιετία, να συνεχίσει να αναδεικνύει, και κατά Τον 21° αιώνα, ανθρώπους, οι οποίοί βιώνοντας έντονα το μυστήριο της Σωτηρίας του Σταυρού και της Αναστάσεως Θα ακτινοβολούν στον σύγχρονο κόσμο το ζωογόνο φως του Τριαδικού Θεού, την αλήθεια, την αγάπη και το κάλλος της Ορθοδοξίας” πρόσθεσε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας…

 Μια Κυριακή ο Άγιος λειτουργούσε μόνος του. Όλο το εκκλησίασμα έψαλλε. Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα αμέτρητες αγγελικές φωνές άρχισαν να ψάλλουν. Οι πάντες … [...]