Η τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στην Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της, Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, απόψε Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, με την τελετή του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου.
Η αθρόα προσέλευση των πιστών, επιβεβαίωσε την ανάγκη των ανθρώπων για την εναπόθεση των προβληματισμών τους και την ενίσχυση του αγώνα τους στον θαυματουργό στρατιώτη και Μάρτυρα του Χριστού, Άγιο Δημήτριο.
Σύσσωμη η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, Ιερός Κλήρος και Λαός έλαβαν μέρος στη μοναδική αυτή στιγμή κατά την οποία τελείται η μυστηριακή αυτή Ακολουθία, γεμάτη ιστορικά βιώματα, συμβολισμούς, αγώνες, θυσίες και εναπόθεση ελπίδων.
Ο Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος λαμβάνοντας τις ικεσίες των προστρεχόντων σε αυτόν, δίνει τη δική του ευλογία με την από αιώνες προσφορά του θαυματουργού του Μύρου.
Ένα ζωντανό θαύμα του Θεού και μία μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.
Της Ακολουθίας προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενοι από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως.
Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος ξεκλείδωσε την Λάρνακα του Μεγαλομάρτυρος και το μύρο του Αγίου πλημμύρισε τον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο Ιερό Ναό με τους πιστούς να παρακολουθούν με δέος και ευλάβεια την Τελετή και να περιμένουν με υπομονή για να λάβουν το μύρο, με τον Μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης να εύχεται ο Άγιος να σκέπει και να βοηθά το Έθνος των Ελλήνων και την Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, Κλήρος και Λαός, αποχειρέτησαν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Βερμίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του ενθυμούμενος το προσκύνημα της ιστορικής Εικόνας προ τριαντακονταετίας στον εμβληματικό Ιερό Ναό, με τον ίδιο ως Προϊστάμενο του. Μαζί με το Θεομητορικό σέβασμα ανεχώρησαν και οι Ιερές Εικόνες του Αγ. Γεωργίου του Περιστερεώτα και του Αγ. Ιωάννου του Βαζελώνος, οι οποίες λάμπρυναν με την ευλογημένη παρουσία τους τον φετινό λαμπρό εορτασμό υπό τη μέριμνα και φροντίδα του Προϊσταμένου του Ιστορικού Ναού Παν. Αρχ. π. Δαμασκηνού Πέτικα και των συνεργατών του.
Στο τέλος οι Ιερείς διένειμαν το μύρο σε όλους τους συμμετέχοντες της Ακολουθίας του Καθαγιασμού του Μύρου του Αγίου Δημητρίου, μέσα και έξω από τον Ναό.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ