Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δημοσίευσε ο ΟΗΕ, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στην χώρα.
Την έκθεση συνέταξε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σχετικά με την θρησκευτική κατάσταση στην χώρα.
Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πιστών που ανήκουν στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.
Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων στην Ουκρανία.
«Το OHCHR έχει τεκμηριωμένα περιστατικά που θα μπορούσαν θα θεωρηθούν ως πράξεις εκφοβισμού κατά των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχα» – αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ξεκίνησε τέσσερεις ποινικές έρευνες για υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας και μίσους, όπου μια από αυτές τις περιπτώσεις, είχε επιπλέον κατηγορία για προδοσία, χωρίς να εκδοθεί ειδοποίηση υποψίας.
«Η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε έρευνες σε εγκαταστάσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και στους τόπους κατοικίας κληρικών, αμφισβητώντας μερικές από αυτές» – αναφέρει η έκθεση.
Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται και στις απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την υποχρεωτική μετονομασία των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με την Ρωσική Ομοσπονδία.
«Ο ΟΗCHR εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή στοχεύει κυρίως στις Κοινότητες της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και ενδέχεται να εισάγει διακρίσεις» – υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Επίσης ο OHCHR εκφράζει την ανησυχία του, και για το γεγονός ότι το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, δικαιολογεί περιορισμούς στην πρόσβαση των κληρικών αυτών οργανώσεων στις εγκαταστάσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο παραβιάζει το άρθρο 18 8 (3) του ICCPR.
Τέλος προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, λαμβάνοντας υπόψη τις προσεχείς εκλογές, το OHCHR συνιστά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και άρθρο 2 της Διακήρυξης για όλες τις μορφές μισαλλοδοξίας και διακρίσεων που βασίζονται στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΔ΄ (24η) του αυτού μηνός Μαρτίου, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και μνήμη του

Αρτέμων ο μακάριος Πατήρ ημών κατήγετο εκ της Σελευκείας της Πισιδίας, ένθα εγεννήθη και ανετράφη κατά τους χρόνους των ιερών Αποστόλων. Όθεν, όταν ο μακάριος Απόστολος … [...]

11812 – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης ΆγιοςΜνήμη 14 Νοεμβρίουκαιτην Β΄ Κυριακήτης Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςΟρθοδοξίας ο φωστήρ,Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε,των μοναστών η καλλονή,ων θεολόγων … [...]

Η πτώση των πρωτοπλάστων

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]

Με τους ήρωες της Επανάστασης του ΄21

Η εθνική μας επέτειος γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου.  Είναι η τιμή για την ημέρα που είχε προγραμματισθεί να αρχίσει η Μεγάλη Επανάσταση, η συμβολική μέρα της … [...]

Φιλική Eταιρεία

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ιδέα της λευτεριάς έχει ωριμάσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει απ΄ τους δασκάλους του Γένους. Παιδεία, γνώση του ιστορικού παρελθόντος, εθνική … [...]

Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το πρόσωπον της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρεται πολλάκις και ποικιλοτρόπως εις την Θείαν Λατρείαν. Οι ιεροί υμνογράφοι συναγωνίζονται εις την εύρεσιν των καλλιτέρων … [...]

11810 – Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών … [...]