Θεία Λειτουργία σε μικρό και απομονωμένο χωριό της Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Η Θεία λειτουργία στα μικρά, φτωχά και απομονωμένα χωριά της Αλβανίας έχει μια ξεχωριστή ευωδιά, έναν ιδιαίτερο σφυγμό, λουσμένη στην απλότητα και στην ταπείνωση.
Λίγοι οι πιστοί, αλλά με πολύ πίστη. Αυτή η ευωδιά και αυτός ο σφυγμός ήταν παρόντα και στη Θεία Λειτουργία στο χωριό Στερμέν του Ελμπασάν, όπου την Τετάρτη 28 Αυγούστου, εορτάστηκε, με το παλαιό ημερολόγιο, το Δεκαπενταύγουστο.
Πήγε εκεί και ιερούργησε ο π. Πέτρος Χαλίλι από το Ελμπασάν, που τα λόγια του τα ωφέλιμα, την ώρα του κηρύγματος, τα ρούφηξαν σαν σφουγγάρια oι εκκλησιαζόμενοι.
Όταν οι Ορθόδοξοι κάτοικοι του χωριού, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν την ευκαιρία της Θείας Λειτουργίας, δεν απουσιάζουν.
Τρέχουν στο λιτό, απέριττο ναό τους και προσεύχονται. Η εκκλησούλα τους μπορεί να μην έχει πολλά στολίδια, όμως, έχει το βασικότερο: Τη ζεστασιά του Θεού.
Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα, μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Χριστός τους αξιώνει να δώσουν τη μαρτυρία του γι’ αυτόν. Χωρίς τυμπανοκρουσίες το κάνουν, γιατί δεν είναι κούφιοι, που θέλουν να εντυπωσιάσουν, αλλά έχουν αξίες, που τους ανεβάζουν.
Παλεύουν για να επιζήσουν κάτω από σκληρές συνθήκες, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι φλογεροί αγωνιστές κάθε υψηλού και ωραίου, με ζωντανά και όχι βασιλεμένα ιδανικά.
Πρόσωπα σημαδεμένα από τη βιοπάλη, αλλά ταυτόχρονα φωτοβόλες κι ευγενικές καρδιές. Στη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους δεν αφήνουν να μειωθεί η δίψα της πίστης. Δεν σταματούν στο πρώτο εμπόδιο, από τα πολλά, που ξεπετάγονται συνεχώς μπροστά τους.
Δεν χάνουν το σκοπό τους να δυναμώσουν την πίστη τους. Κάθε χαλάρωση νιώθουν ότι τους βαραίνει. Κάθε δυσκολία την υπερνικούν με καινούργια προσπάθεια.
Σε κάθε Θεία Λειτουργία συδαυλίζουν μέσα τους τη φλόγα της πίστης. Σίγουρα, όμως, ταχιά, γρήγορα θα δουν την ψυχή τους φορτωμένη με καλά όνειρα και καλά αποτελέσματα. Και ας είναι ταλαιπωρημένοι και καταφρονημένοι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ