Θεσσαλονίκης Άνθιμος για Συμφωνία: ''Δεν έπρεπε να γίνει τώρα''

Για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εκκλησία που βάζει τέλος στην ένταξη των ιερέων στο μισθολόγιο του δημοσίου μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που «άναψε φωτιά» στους κόλπους της εκκλησίας.
Τα όσα από κοινού ανακοίνωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το νέο καθεστώς των σχέσεων της εκκλησίας με το κράτος, σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκη, Άνθιμος.
Αναφορικά με την απόφαση να βρεθεί ο κλήρος εκτός μισθολογίου του δημοσίου, ο μητροπολίτης τόνισε χαρακτηριστικά:
«Αυτή τη στιγμή, και από χρόνια τώρα, η περιουσία η οποία υπάρχει στο δημόσιο και εκεί αξιοποιείται και προσπαθεί να λύσει προβλήματα του λαού, είναι της Εκκλησίας. Και η Εκκλησία λέει “βεβαίως, εφ’ όσον είναι για τον λαό μας, πάρτε την για τον λαό μας”.
Τώρα λοιπόν, σε κάποια στιγμή, ενώ το δημόσιο έχει πάρει τέτοιο μεγάλο ποσοστό περιουσίας, έρχεται (το κράτος) και λέει: θα σας πάρω και αυτό το λίγο που έχετε, που είναι ο μισθός σας. Αυτή είναι η αδικία».
Εξηγώντας τα παραπάνω ο μητροπολίτης Άνθιμος επισημαίνει ότι οι ιερείς δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν άλλο επάγγελμα και αναφέρει πως η απόφαση αυτή φέρνει τον κάθε ιερέα «στον δρόμο».
Ο μητροπολίτης έκανε ακόμη, λόγο για μια συμφωνία που δημιούργησε αντίδραση στην εκκλησία και ιδιαιτέρως στους κληρικούς και οδήγησε στην σύγκλιση της Συνόδου, πριν λίγες ημέρες, προκειμένου ο κλήρος να δει τι μπορεί να γίνει και τι όχι.
«Δεν έπρεπε να γίνει τώρα, έπρεπε να επιλεγούν εκπρόσωποι από εκκλησία και πολιτεία για να το συζητήσουν. Ήταν πρωτοφανές», σχολίασε ο μητροπολίτης Άνθιμος.
Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν λάθος ο χρόνος λήψης της συγκεκριμένης απόφασης αλλά θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση τελικώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δώρο Χριστουγέννων

  Βρισκόμαστε παραμονες της μεγαλης εορτης των Χριστουγέννων. Ένα ερώτημα που μας γεννιέται ειναι το αν οι αποκαλουμενοι άθεοι θα σπεύσουν να λαβουν το δώρο των … [...]