Θυρανοίξια Παρεκκλησίου και Χοροστασία Μητροπολίτη Χαλκίδος στο Βασιλικό (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή και πολλών Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας, αλλά και άλλων Ι. Μητροπόλεως, τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου προς τιμήν των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Αστερίου και Μελίτωνος, το οποίον ανήγειρε πλησίον της εξοχικής κατοικίας της οικογενείας του στην Αμάρυνθο, στα όρια της Ενορίας Άνω Βάθειας, ο Διάκ. Αστέριος Αποστόλου εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μαζί με τους ευσεβείς γονείς του.
Μετά τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μέγα Εσπερινό της Ινδίκτου και του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, ενώ ομίλησε προς τους ευλαβείς πιστούς και συνεχάρη τον Διάκ. Αστέριο και την οικογένειά του για την ανέγερση του Ι. Ναού, με την κανονική ευλογία του Μητροπολίτου και την σχετική άδεια των Αρχών, καθώς και για την αφιέρωσή του προς τιμήν του Αγίου Αστερίου, αλλά και του Αγίου Μελίτωνος, εις μνημόσυνον αιώνιον του μακαριστού Μητροπολίτου Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος, γέροντος του π. Αστερίου, του οποίου προσωπικά ιερά αντικείμενα φυλάσσονται στον Ι. Ναό.
Την επομένη ημέρα, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε για πρώτη φορά το Ιερό Παρεκκλήσιο και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους ευσεβείς πιστούς, αναφερθείς στην σημασία της προσευχής για τη ζωή των πιστών.
Μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, η οικογένεια Αποστόλου με πνεύμα φιλοξενίας και φιλοτιμίας παρέθεσε προς όλους τους προσελθόντες, Κληρικούς και ευλαβείς προσκυνητές, παραδοσιακό πρωινό κέρασμα.
Προ της επιστροφής του στη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και το Κοιμητήριο της Ενορίας Άνω Βάθειας, όπου ανέγνωσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο ενώπιον των οστών του μόλις την προετραία εκταφέντος αοιδίμου Ιωάννου Κακάτσου, κατά παράκληση των ευσεβών οικογενών του.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας πανηγύρισε και ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωαννου του Ρώσσου στο Βασιλικό Χαλκίδος, με αφορμή την επέτειο της αγιοφανείας του Οσίου στην δεκαετία του 1960. Ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων, αλλά και πλήθους προσκυνητών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Γεώργιος Γιογιός και ο πρώην Υπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου, προς τους οποίους κήρυξε τον θείο λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.
Αμέσως μετά τον Εσπερινό, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Ιωάννου, ανά τις οδούς της Ενορίας.
Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ευγένιο Τσάλλα και Πορφύριο Γερμανό χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργους και τους Ιερείς του Βασιλικού, Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη και Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Λοβέρδο, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ π. Νεκτάριος.
Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν πολλοί ευλαβείς χριστιανοί του Βασιλικού και ευρύτερα του Ληλαντίου Πεδίου, ενώ και αυτή η πανήγυρις μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]