Ιερατική Σύναξη αφιερωμένη στον Ιεραπόστολο π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την τον Όσιον Χαρίτωνα συνήλθε ιερατική σύναξη εις την Κινσάσα, εις τιμή του αειμνήστου μεγάλου Ιεραποστόλου Αρχιμ. Χαρίτωνος Πνευματικάκη.
Το πρωί κατ΄ αρχήν εις το ναίδριο των Οσίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους ετελέσθη Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Ακολούθησε ιερατική σύναξη στην οποίαν συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός και οι ιερείς της Κινσάσας, Bas Congo καθώς και οι νεοχειροτονηθέντες ιερείς από τις περιοχές Mbujmayi και Μweka.
Κατ΄ αυτήν ο Μητροπολίτης ανέπτυξε τα θέματα : 1) η τακτική εξομολόγηση των ιερέων, 2) ο καθημερινός πνευματικός εφοδιασμός δια των ακολουθιών, δια της μελέτης των αγίων Πατέρων, δια της προσευχής και δια του προσωπικού πνευματικού αγώνος και 3) η κατηχητική και ιεραποστολική διακονία.
Οι ιερείς έλαβαν τον λόγον και αναφέρθηκαν εκτός των άλλων και εις τα προβλήματα που συναντούν κατά την ιερατικήν τους διακονία. Εδόθησαν από τον Επίσκοπο και τους πνευματικούς τρόποι δια την επίλυσίν των.
Εν συνεχεία ο μοναχός της Ι. Μητροπόλεως π. Ιωάννης Kabamba Munene, ο οποίος επί ένα έτος παρέμεινε εις την Ι. Μ. Σταυρονικήτα δια γνωριμία του αγιορείτικου μοναχισμού και πνευματική τροφοδοσία, έλαβε τον λόγο, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο δια την ευλογία του να πάει εις το Άγιον Όρος για ένα έτος.
Αναφέρθη με πολύ ευγνωμοσύνη στην αγάπη, φιλοξενία και καθοδήγηση που έλαβε από τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Τύχωνα και την αδελφότητα της Ι. Μ. Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και απάντησε σε ερωτήσεις.
Ακολούθως οι παλαιότεροι των ιερέων, οι οποίοι είχαν γνωρίσει τον μεγάλο ιεραπόστολο Αρχιμ. Χαρίτωνα Πνευματικάκη ομίλησαν δια την αγάπη του, τον αγώνα του δια την πρόοδο της ιεραποστολής και μας ενθύμισαν χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του.
Ο Μητροπολίτης τόνισε την μεγάλη ιεραποστολική δράσιν του π. Χαρίτωνος ο οποίος ήρθε στο Κονγκό μετά τον θάνατον του αειμνήστου μεγάλου ιεραποστόλου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και συνέχισε και άνδρωσε το έργο του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ποση ωρα να προσευχομαι;

Ρώτησα κάποτε ένα νέο 16 ετών:-Αγαπάς, παιδί μου, το Θεό;-Τον αγαπώ πολύ, πάτερ μου, μου απάντησε αυθόρμητα.-Προσεύχεσαι σ’ Αυτόν τακτικά;-Όχι! μου είπε με ειλικρίνεια.Ο … [...]