Ιερομόναχος Ιερόθεος Αγιορείτης (1908 – 1944)

Η ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν τ’  Αμπελάκια Σαλαμίνος. Μόλις 16 ετών αναχωρεί για το Άγιον Όρος. Εδώ κείρεται μοναχός και χειροτονείται ιερεύς. Μετά 17 έτη ασκήσεως μεταβαίνει στην Ύδρα. Ο ιερομόναχος Ιερόθεος Πατάπης ως εφημέριος αγαπήθηκε από όλους για την ευγένεια, την πραότητα και τη φιλανθρωπία του.
Αξιώθηκε μαρτυρικού τέλους στις 15.12.1944. Μόλις είχε τελειώσει την αναίμακτη θεία ιερουργία της εορτής του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου. Τον φόνευσαν αντίθεοι, ύστερα από πολλές κακουχίες, με πέλεκι, ώστε να λάβει το στεφάνι της ασκήσεως και του μαρτυρίου. Έμεινε πιστός άχρι θανάτου για να λάβει τον της δικαιοσύνης στέφανο.

Πηγές – Βιβλιογραφία:
Διονυσίου Λημνου μητροπ. Πιστοί άχρι θανάτου, Αθήναι 1959, σσ. 30-31.
 
Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό εναρέτων Αγιορειτών του εικοστού αιώνος, τόμ. Α΄ 1901-1955, εκδ. Μυγδονία, Άγιον Ορος 2011.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πότε η ύλη φέρνει χαρά.

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, την 16 Νοεμβρίου 2018. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]

Είναι το σχολείο μου

Η ζωή είναι το σχολείο μου. Προσπαθώ να αριστεύσω, ακολουθώντας το δρόμο της τιμής.   Άλκοτ Άμος (Αμερικανός φιλόσοφος)     … [...]

Χειμερινές εικόνες

Καλημέρα με μία όμορφη εικόνα από τα ορεινά μας που ντύθηκαν τα χειμερινά τούς. Περτούλι σήμερα.   … [...]

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

  Να παύσει η συστηματική περιφρόνησης της θρησκείας εκ μέρους των πολιτικών ανδρών, επιστημόνων, λογίων, δημοσιογράφων και άλλων. Να συμμορφωθεί η ανωτέρα τάξις με … [...]