Ιερός Ναός στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά από το 1923

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση στην Κωνσταντινούπολη ενός ορθόδοξου ναού, του πρώτου από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το 1923.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μπακίρκιοϊ Μπουλέντ Κερίμογλου ο ναός θα ανήκει στην Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής.
«Είμαστε περήφανοι που ζούμε μαζί κάτω από την τουρκική σημαία», είπε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον Ασσύριο μητροπολίτη Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας Γιουσούφ Τσετίν.
Το πράσινο φως για το ναό των Ασσυρίων, τον δεύτερο στην Κωνσταντινούπολη, δόθηκε το 2015 από τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η περιοχή στην οποία θα αναγερθεί είναι κοντά στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», στο Γεσίλκιοϊ, το προάστιο του Αγίου Στεφάνου για τους Έλληνες, στην όχθη της Θάλασσας του Μαρμαρά.
Η ορθόδοξη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Άγιο Στέφανο ανοικοδομήθηκε το 1845 και επισκευάστηκε το 1995, ενώ υπάρχει ένας καθολικός ναός που ιδρύθηκε από φραγκισκανούς καλόγερους και ένας αρμενικός.
Στην Κωνσταντινούπολη ζουν περίπου 17.000 ορθόδοξοι Ασσύριοι από τους συνολικά 25.000 που ζουν σε όλη την Τουρκία.
Ο ασσυριακός ναός που ήδη υπάρχει βρίσκεται στο Μπέγιογλου, το Πέραν των Ελλήνων, ωστόσο θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες της κοινότητας καθώς βρίσκεται μακριά από τις περιοχές στις οποίες μένουν οι περισσότεροι Ασσύριοι που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν καθολικούς ναούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πατριαρχείο Γεωργίας: ''Απαράδεκτο να δεχόμαστε πιέσεις για αναγνώριση της νέας Εκκλησίας στην Ουκρανία''

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένους εγχώριους πολιτικούς και μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για να αναγνωρίσουν … [...]

Το αφετείον

Για τη Romfea.gr | Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας   Ἀφιέρωμα στὴν μνήμη τοῦ μάκαρος,Γέροντος Ἀγαθαγγέλου Μιχαηλίδη Ὁ Γέροντας Ἀγαθάγγελος Μιχαηλίδης, ὁ ἁπλός, … [...]