Ιερόσυλοι αφανίζουν κειμήλια από Ναούς στην Ήπειρο

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ο πρόσφατος εντοπισμός, τέσσερις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στη Θεσπρωτία ατόμων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δώδεκα κλεμμένες εικόνες από ναούς της περιοχής, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ιεροσυλίας στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.
Σε αντίθεση με τα Γιάννινα, όπου εκτιμάται από τις αστυνομικές αρχές ότι δρουν οργανωμένα κυκλώματα, όχι ενδεχομένως σε όλες τις περιπτώσεις, στη Θεσπρωτία αξιολογείται σε πρώτη φάση ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, που δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυτά του γειτονικού νομού.
Είναι ενδεικτικό ότι από το 2005 μέχρι και σήμερα, επί 13 συνεχόμενα χρόνια, γίνονται κυρίως στις περιοχές Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και Ζαγορίου, δεκάδες κλοπές από εκκλησιές και μοναστήρια, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει “φτερά” περίπου 250 κειμήλια (σκεύη, εικόνες κ.λπ.).
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αφαιρέσουν κειμήλια από την ίδια εκκλησία τρεις φορές στο Πωγώνι! Ειδικότερα στην τρίτη επέλαση στο ναό Γέννησης Θεοτόκου του χωριού Μερόπης Πωγωνίου, λεηλατήθηκε το τέμπλο, από το οποίο αφαιρέθηκαν 15 από τις 24 παλιές εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας.
Στη διαδρομή του χρόνου, μεγάλο “χτύπημα” είχε συμβεί στο Κουκούλι Ζαγορίου τις παραμονές Χριστουγέννων του 2009, όπου εικόνες, περισσότερες από 50, είχαν κλαπεί και πουλήθηκαν σε συλλέκτες και γκαλερί. Κάποιες από αυτές τις εικόνες εντοπίστηκαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν αργότερα.
Οι δράστες, φαίνεται να γνωρίζουν την αξία των αντικειμένων, που κλέβουν, καθώς και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Η δράση της σπείρας, που έχει ρημάξει τους ναούς στο Πωγώνι και την Κόνιτσα, ενδέχεται να σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης για θρησκευτικά κειμήλια.
Τα καλά οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, με «επαγγελματικές» διαρρήξεις στο ενεργητικό τους, δεν έχουν δυσκολία να λεηλατούν αφύλακτες εκκλησίες σε περιοχές, που σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν από ντόπιο πληθυσμό και είναι παραμελημένα.
Τα συνεχόμενα κρούσματα λεηλασιών υπαγορεύουν την άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας γύρω από τη θρησκευτική κληρονομιά, που είναι και ταυτόχρονα και πολιτιστική.
Η καταγραφή, που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται, των εκκλησιαστικών κειμηλίων από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, που βοηθάει κυρίων στην αναζήτηση και την εύρεση των κλαπέντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΑ΄ (21η) του αυτού μηνός, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών ΜΑΞΙΜΟΥ του Ομολογητού.

Μάξιμος ο θαυμάσιος Πατήρ ημών έζη κατά τους χρόνους του βασιλέως Ηρακλείου εν έτει χμ΄ (640) έφθασε δε και μέχρι των ημερών των διαδόχων αυτού. Εγεννήθη εις την βασιλίδα … [...]