Ιλαρίωνας: ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι ελεύθερος στις κινήσεις του''

Η απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο να παραχωρήσει το περίφημο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Κιέβου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σχολίασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» του τηλεοπτικού σταθμού «Ρωσία 24».
«Είναι μέρος της συναλλαγής, αλλά η Κωνσταντινούπολη έχει ακόμη αξιώσεις επί κάποιων ακινήτων εκεί» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.
Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε: «Απ΄ όσα μπορούμε να κρίνουμε από τις ειλημμένες αποφάσεις, θα παραμείνει ιδιοκτησία της ουκρανικής Πολιτείας και θα λειτουργεί ως μουσείο, όμως εκεί θα τελούνται επίσης ιερές ακολουθίες από εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Νομίζω δεν είναι αυτό που ζήτησε το Φανάρι, και όπως είμαι σε θέση να γνωρίσω, ο Πρόεδρος Ποροσένκο ετοιμάζεται και πάλι να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, προφανώς για να συνεχίσει να κάνει παζάρια.»
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βιάζεται πολύ και η αιτία της βιασύνης έγκειται στην επιθυμία των παραγγελιοδοτών όλου αυτού του σχεδίου, οι οποίοι θέλουν από αυτόν αποφασιστικές και γρήγορες κινήσεις. Δεν είναι μόνο εκείνοι οι οποίοι ευρίσκονται στην Ουκρανία, ο βασικός παραγγελιοδότης είναι η ΗΠΑ” ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας.»
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε ότι «Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά και αντιλαμβανόμαστε, είναι ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι ελεύθερος στις κινήσεις του.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Και ιδών με, ουκ αντιπαρήλθεν!..

Είναι γνωστή σε όλους μας η έξοχη παραβολή του Καλού Σαμαρείτου. Διδακτική και πάντα επίκαιρη. Ο νομικός που πλησίασε τον Ιησού για να τον ρωτήσει πως θα μπορέσει να … [...]