Ιλαρίων: «Ο Βαρθολομαίος έχει χάσει την ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας»

 
Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου

Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Εκκλησία και Ειρήνη” μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα.
Στην αρχή της εκπομπής ο Σεβασμιώτατος ξεκαθάρισε, ότι η προσπάθεια της ενοποίησης της Κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία με τους σχισματικούς απέτυχε!
“Τώρα, το Φανάρι πρέπει να καταλήξει σε κάτι νέο, για να υλοποιήσει το σχέδιό του σχετικά με την χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανία. Όμως, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια Ουκρανική Εκκλησιαστική οντότητα θα χορηγήσει την αυτοκεφαλία” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Επίσης ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ρωσίας, τόνισε ότι “το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε βέτο στον Πρόεδρο Ποροσένκο, ο Φιλάρετος Ντενισένκο, να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Προέδρου και του Βαρθολομαίου, αλλά ο Φιλάρετος δεν θέλει να εγκαταλείψει έτσι απλά”.
“Όπως βλέπετε, ήδη υπάρχουν Τοπικές Εκκλησίες οι οποίες δεν στηρίζουν τις πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Επίσης ορισμένες Εκκλησίες περιμένουν την τελική απόφαση. Γνωρίζω ότι Προκαθήμενοι Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο η επικοινώνησαν μαζί του τηλεφωνικά, και του συνέστησαν ευγενικά να απέχει από την διαδικασία στην Ουκρανία. Δυστυχώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν άκουσε κανέναν, αγνοώντας τις φωνές των Προκαθημένων” – ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι παθιασμένος με την εκπλήρωση αυτής της “πολιτικής” απόφασης κατά την άποψή του, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει χάσει εντελώς την ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στη σχέση της Κωνσταντινούπολης με τη Μόσχα, αλλά σε όλο τον Ορθόδοξο Κόσμο.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ υπογράμμισε ότι “ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θέλει μία ολοκληρωμένη αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, θέλει απλά να επιβάλει τα κυριαρχικά του δικαιώματα και την επανίδρυση του Πατριαρχείου Σταυροπηγίου (Μοναστήρια, Ναοί, κτίρια)”.
“Ακόμη και οι Ουκρανοί διαφωνούντες καταλαβαίνουν ότι αυτό που η Κωνσταντινούπολη πρόκειται να τους προσφέρει, δεν είναι αυτό που ήθελαν και ονειρεύτηκαν. Αλλά και ακόμη με αυτή την κατάσταση, παρόλο τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν πρωτίστως από το Κράτος, παρόλο όλα τα χρήματα που επενδύθηκαν, παρόλο την προπαγάνδα που πηγάζει από τα ΜΜΕ, δεν είναι ακόμα δυνατή η σύγκληση του αυτοαποκαλούμενο “Ενωτικού Συμβουλίου” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχολίασε τις πληροφορίες εκείνες που μιλούσαν αν υπήρχαν οικονομικά κίνητρα στην υπόθεση, όπως το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο λέγεται ότι δόθηκε, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Άγιου Μαξίμου του Γραικού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από τη μετάβασή του στη Ρωσία.

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος … [...]