Ιωαννίνων Μάξιμος: «Αδίκησαν τον Αρχιεπίσκοπο και πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη»

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, καθώς και στην Συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.
Ο Σεβασμιώτατος ερωτηθείς να σχολιάσει την δήλωση που έκανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος ότι «εγώ θα μιλήσω τελευταίος» μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ως πρόεδρος της Συνόδου δικαιούται να μιλήσει τελευταίος και να πει από την πλευρά του τι ακριβώς συμβαίνει».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων μίλησε για την επόμενη ημέρα με την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε τον διάλογο με την Κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε τα σημεία ένα-ένα για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στα στοιχεία αυτής της προτάσεως για να ακριβολογούμε».
«Η Κυβέρνηση και κάθε φορέας του πολιτικού κόσμου μπορεί να προτείνει ότι θέλει. Από την άλλη η Ιεραρχία είπε, ότι δεν θέλει να θιγεί το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. Αυτά είναι δύο θέματα διαφορετικά τα οποία θα εξετάσουμε, θα τα δούμε και εάν έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Πολιτεία, ενδεχομένως θα πρέπει πάλι να ενσκήψουμε και να δούμε τι λέει αυτή η πρόταση» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάξιμος.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Βεβαίως πρέπει να πούμε εξαρχής ότι όταν γινόταν αυτή η πρόταση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Μακαριώτατο και τον Πρωθυπουργό, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει οτιδήποτε αν δεν το επεξεργαστούν πρώτα οι Νομικοί, να περάσει από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οπότε στην ουσία δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, πέρα από ότι η Ιεραρχία ζήτησε να μην θιγεί το εργασιακό καθεστώς των Ιερέων».
Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ποια είναι η δική του άποψη επί του θέματος, υπογράμμισε πως «κατά λάθος κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι συμμετείχα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει! Παρόλο αυτά εγώ είχα θετική άποψη για την συμφωνία, για την όποια έμαθα την προηγούμενη ημέρα που θα συνεδρίαζε η ΔΙΣ, στην οποία φέτος συμμετέχω».
«Για μένα είναι σημαντική μια τέτοια συμφωνία! Πως όμως; Υπό την προϋπόθεση, οι νομικοί να κάνουν εργασία έτσι ώστε να εξασφαλίζονται όλα όσα διαλαμβάνονται από αυτή την συμφωνία. Επίσης υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται το εργασιακό καθεστώς των κληρικών» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Μιλώντας για τους Κληρικούς ο Μητροπολίτης Μάξιμος ανέφερε ότι «οι κληρικοί είναι άνθρωποι, έχουν οικογένειες και δεν πρέπει να έχουν μόνιμα τον φόβο, αν θα τους κοπεί ο μισθός η θα μπουν σε περιπέτειες. Οι κληρικοί είναι τα χέρια μας, το στόμα μας, αυτοί είναι που κάνουν δουλειά στις ενορίες, και όπως καταλαβαίνετε για εμάς του Επισκόπους είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται το πνευματικό και ποιμαντικό έργο».
«Αν πάμε όμως στην πραγματικότητα, θα δούμε ότι από τότε που η Τρόικα μας έβαλε στην ενιαία αρχή πληρωμών, έχουμε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα! Μπορεί να αισθάνονται οι κληρικοί ότι έχουν μια μονιμότητα, αλλά δεν είναι οι θέσεις μόνιμες! Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι τα τελευταία 5 χρόνια η Εκκλησία έχει χάσει σχεδόν 2.000 θέσεις κληρικών, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν ποτέ. Για την Εκκλησία είναι σημαντικό να είναι οι θέσεις των κληρικών σταθερές, γιατί έτσι όπως πάμε μετά από κάποια χρόνια δεν θα υπάρχουν κληρικοί στην Εκκλησία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Αδίκησαν τον Αρχιεπίσκοπο
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανακρίβειες που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την στάση του Αρχιεπισκόπου εντός της Ιεραρχίας.
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έγινε μια αδικία αυτές τις ημέρες. Θα ρωτήσετε όμως ποια είναι η αδικία αυτή. Εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος ως αλαζόνας, ο οποίος δεν άφησε κάποιους Αρχιερείς να μιλήσουν. Αυτό δεν είναι ούτε σωστό, αλλά ούτε δίκαιο! Υπάρχει ένας κανονισμός της Συνόδου που λέει με ποιον τρόπο λειτουργεί η Σύνοδος και θα πρέπει όλοι να τον μελετούμε και να τον γνωρίζουμε. Επίσης πρέπει να πούμε ότι υπήρχε ένας εισηγητής, που αυτός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, επί συγκεκριμένου θέματος που αναγραφόταν στην ημερήσια διάταξη. Αν λοιπόν θέλουμε να βγούμε από την ημερήσια διάταξη και να πούμε για άλλα θέματα, θα πρέπει να εξαντλήσουμε την ημερήσια διάταξη και μετά προβλέπει η Σύνοδος ειδική διαδικασία για να γίνει αυτό» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Οι Αρχιερείς που παίρνουν τον λόγο σύμφωνα με τον κανονισμό έχουν συγκεκριμένη ώρα να μιλήσουν, καθώς επίσης δεν επιτρέπεται να διαβάσουν εισηγήσεις. Το λέω αυτό γιατί παραπονέθηκε ο Άγιος Μεσσηνίας, αλλά κατ΄ εμέ κακώς παραπονέθηκε, διότι μίλησε περισσότερο απ΄ όλους. Επίσης ο ίδιος είπε ότι θέλει να διαβάσει την εισήγησή του, και αυτό από τον κανονισμό της Συνόδου απαγορεύεται. Άρα λοιπόν δεν τον αδίκησε κάποιος, και μάλιστα το έκανε κατά παράβαση των άρθρων, αφού μίλησε περισσότερο απ’ όλους».
«Επομένως, ο Αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε και πρέπει οι Άγιοι αδελφοί να ζητήσουν ένα συγγνώμη που τον χαρακτήρισαν αλαζόνα και ότι δεν τους επέτρεψε να μιλήσουν» – δήλωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ