Κένυας Μακάριος: ''Ο Άγιος Ιννοκέντιος αποτελεί πρότυπο για τους καιρούς μας''

Κέρκυρα, Τηλέμαχος Παππάς

Επιστημονικό Συνέδριο – συμπόσιο με θέμα την ιεραποστολή με επίκεντρο δύο μορφές της ρωσικής εκκλησιαστικής παράδοσης, τον άγιο Ιννοκέντιο Βενιαμίνωφ, ο οποίος πραγματοποίησε ιεραποστολή στην Αλάσκα, και τον άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ, ο οποίος απελευθέρωσε τα Επτάνησα από την γαλλική κατοχή και αποκατέστησε τον επισκοπικό θρόνο της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Κέρκυρας το 1798, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.
Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η τοπική Εκκλησία.
Σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την θεματολογία του συνεδρίου καθώς η Εκκλησία έχει μια αποστολή: Να συμπεριλάβει όλη την ανθρωπότητα στο Σώμα τού Χριστού, ενώνοντάς την με τον ίδιο τον Θεό. Είναι λοιπόν ανάγκη, να ακουσθεί το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, ώστε όλοι όσοι έχουν καλή προαίρεση να βαπτισθούν στο όνομα τού Πατρός, τού Υιού και τού Αγίου Πνεύματος. Αυτός είναι και ο σκοπός της ιεραποστολής…. δεν είναι προσηλυτισμός, ούτε υπερφίαλη παρουσίαση του χριστιανισμού με περιφρόνηση προς την πίστη και την κουλτούρα των άλλων, αλλά ταπεινή προσφορά μαθητείας, διαλόγου, πρόσληψης και μεταμόρφωσης μέσα στο φως του Χριστού των διαφορετικών θρησκειών ή και αθεϊσμών της κάθε εποχής. Στην εποχή μας μάλιστα χρειάζεται επανευαγγελισμός και στο εσωτερικό των χωρών, στις οποίες η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι πιστοί, λόγω της ελλιπούς κατηχήσεώς τους τους σε θέματα πίστεως»
Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι και Κένυας κ. Μακάριος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ».
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ιερή πορεία του Αγίου Ιννοκεντίου, από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώθηκαν 220 χρόνια.
Ο Άγιος γεννήθηκε στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, έγινε Αρχιεπίσκοπος Γιακούτσκ και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην ιεραποστολή στην Αλάσκα.
Έζησε ανάμεσα σ’ ένα λαό στον οποίο κυριαρχούσαν οι ειδωλολατρικές αντιλήψεις και ελάχιστα στοιχεία χριστιανισμού από τις προηγούμενες ιεραποστολές.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η κατασκευή ενός ναού με τα ίδια του τα χέρια και με την βοήθεια των ιθαγενών.
Μαθαίνει την γλώσσα των Αλεούτιων σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς αργοπορία μεταφράζει λειτουργικά κείμενα και περικοπές της Αγίας Γραφής.
Στην συνέχεια συντάσσει την πρώτη γραμματική της γλώσσας των ιθαγενών και το πρώτο αλφάβητο για την άγραφη-ως τότε γλώσσα.
Γράφει κατήχηση στην αλεουτιανή γλώσσα και μετάφραση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και το βιβλίο «Υπόδειξη του δρόμου προς την Βασιλεία των Ουρανών».
Ίδρυσε σχολεία, ιατρεία, ναούς και ταξίδεψε σε κάθε γωνιά για να γνωρίσει τους ιθαγενείς, να τους συμπαρασταθεί και να τους μεταδώσει το ευαγγελικό μήνυμα. Οι ιθαγενείς τον εκτίμησαν απεριόριστα κι εκείνος έζησε σαν ένας απ’ αυτούς και μοιράστηκε τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους.
Ο Μητροπολίτης Κένυας επεσήμανε τα ξεχωριστά στοιχεία της διακονίας του Αγίου: την ασκητικότητα, την πίστη, την αποφασιστικότητα, την θεολογική του κατάρτιση, τη λειτουργική του ζωή, την αγάπη του για τους Αγίους.
Ήταν ειρηνικός, ελεήμων και ανιδιοτελής. Αγάπησε τον Κύριο και τους ανθρώπους και εργάστηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας τον εαυτό του στον Θεό και στην ιεραποστολή. Αποτελεί πρότυπο για τους καιρούς μας, διότι ας δείχνει την οδό της εξόδου από την αυτάρκεια, την οδό της θυσίας, την οδό της αγιότητας.
Κατόπιν ακολούθησαν εισηγήσεις τόσο για τον άγιο Ιννοκέντιο και την τιμή που απολαμβάνει στην Ρωσία, όσο και για τον άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ και την συμμετοχή των Ελλήνων στην προσπάθειά του ως ναύαρχος του Ρωσικού στόλου να απελευθερώσει τα Επτάνησα από την Γαλλική κυριαρχία, με πλούσιο αρχειακό υλικό, ενώ έγινε αναφορά στον σπουδαίο Έλληνα περιηγητή Παναγιώτη Ποταγό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το τμήμα του συνεδρίου που είχε ως θέμα του την Ορθοδοξία ως ιεραποστολή στο εσωτερικό των λαών που είναι κατά πλειοψηφία Ορθόδοξοι και στην ανάγκη να συμβάλει η Ορθοδοξία στην διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας των λαών σήμερα, με κατάθεση του ορθόδοξου ήθους και κριτική του πολιτισμικού προτύπου, το οποίο επιμένει στην οικονομία και το χρήμα και αφήνει σοβαρά κενά στην πνευματική και υπαρξιακή καλλιέργεια των ανθρώπων.
Εισηγήσεις παρουσίασαν ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σταύρος Κάτσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός και ο Δρ. Οικονομικής Ιστορίας κ. Χρήστος Δεσύλλας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και ο διάλογος πάνω στις εισηγήσεις.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία της … [...]

Κυριακή Α΄ Λουκά: «Aδυσώπητος» Θεός;

Κυριακή Α΄ Λουκά: Ο «αδυσώπητος» Θεός. Α΄ Κυριακή του Λουκά σήμερα και το συναξάρι μνημονεύει την Αγία Ισαπόστολο Θέκλα, την Εύρεση της εικόνος της Παναγίας της … [...]

Όπερα, μια «άγνωστη γη» της Μουσικής

«Άσατε αυτώ και ψάλατε αυτώ, διηγήσασθε πάντα τα θαυμάσια αυτού» (Ψαλμ. 104,2). Μελωδήσατε με την φωνή σας ύμνον σε Αυτόν και ψάλατε μουσικές αρμονίες προς τιμή Του και … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος Η Αγία Θέκλα έζησε στους Αποστολικούς χρόνους, στους πρώτους δηλ. χρόνους του Χριστιανισμού. Πρόκειται περί μεγάλης Αγίας. Η Εκκλησία την … [...]

Αυτό για σήμερα!

Ἕνας χριστιανὸς βασανιζόταν συχνὰ ἀπὸ διάφορες μελλοντικὲς ὑποθέσεις. Ἀνησυχία του, τὸ τί θὰ γίνει αὔριο, τί θὰ γίνει μεθαύριο, τί μᾶς περιμένει τὴν ἑπομένη ἑβδομάδα. Ὅλη … [...]