Καστορίας: ''Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας αυθεντικός ερμηνευτής του Ευαγγελίου''

Τον λαοφιλή και προστάτη των θαλασσών Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό τίμησε και εόρτασε η πόλη και η Επαρχία της Καστοριάς, στην οποία ευλαβώς και ιδιαιτέρως τιμάται και μεγαλύνεται από τους Καστοριείς. Άλλωστε, η παράδοση αναφέρει ότι προ της απελευθερώσεως, Πολιούχος της Καστοριάς ήταν ο Άγιος Νικόλαος.
Να σημειώσουμε δε ότι μόνο μέσα στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 13 Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και πολλές βυζαντινές εικόνες.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κλεισούρας και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει και να καθοδηγεί την πορεία του καθενός.
Ανήμερα της εορτής το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ιερού Ναού και του Διακόνου του.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στον λόγο του αναφέρθηκε στον λαοφιλέστατο Άγιο Νικόλαο και στην τιμή που απέδιδαν πάντοτε και που αποδίδουν και σήμερα οι κάτοικοι της βυζαντινούπολης Καστοριάς.
Και συνέχισε χρησιμοποιώντας έναν λόγο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως γεωργό.
Είναι ο γεωργός, ο οποίος πήρε τα σύνεργα της χάριτος, πήρε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και έσπειρε με απλοχεριά το λόγο του Θεού στο γεώργιον Του, δηλαδή στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας αυθεντικός ερμηνευτής του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας, αποδεικνύει περίτρανα σε όσους έχουν φορέσει στο μέτωπό τους την ετικέτα της αθεΐας και της απιστίας, ότι υπάρχει Θεός, είναι ολοζώντανος ο Θεός και δεν είναι Θεός νεκρών.
Και κατέληξε ευχόμενος οι πρεσβείες του Αγίου Νικολάου να είναι με όλους μας και να μας αναδείξουν γεωργούς του λόγου του Θεού, της πίστεως, της αγάπης, των αρετών και της παρουσίας του Θεού στην προσωπική μας ζωή, στο οικογενειακό μας περιβάλλον και στην κοινωνία μας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκδημία Αρχιμ. Θεοκλήτου Απαταγγέλου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, εξεδήμησε προς Κύριο σε ηλικία 82 ετών ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αμπατάγγελος. Είχε διατελέσει επί σειρά ετών Αρχιδιάκονος … [...]

Εκδημία Αρχιμ. Θεοκλήτου Αμπαταγγέλου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, εξεδήμησε προς Κύριο σε ηλικία 82 ετών ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Αμπατάγγελος. Είχε διατελέσει επί σειρά ετών Αρχιδιάκονος … [...]

9942 – Θύρες και παράθυρα από κτήρια του Αγίου Όρους. Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικιώτη στο «Αρχοντικό των Μπενιζέλων»

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημή-τρη Γ. Λουζικιώτη -τμήμα του φωτογραφικού project «Άθως Θύραυλοι Στώμεν»- παρουσιά-ζεται από την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στο … [...]

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου εορτάζεις τις 12 Δεκεμβρίου. Ανήκει στην ιερή φάλαγγα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας των πρώτων … [...]

Τι βγάζει;; Τι κερδίζει;;

Ένας βασιλιάς πέρασε επίσημα από ένα έρημο λόγγο. Εκεί είδε ένα φτωχό άνθρωπο πού έβοσκε λίγες γίδες. Και απόρησε. Γιατί τον είδε ήρεμο και ειρηνικό.Έρωτάει λοιπόν ο … [...]

Γίνε έξυπνος

  Όσο πλησιάζετε τον Θεό, τόσο είστε πιο προσεκτικοί, χωρίς να το επιδιώκετε, σε όλα τα πράγματα αλλά και στα πνευματικά. Προσέχοντας για τη ψυχή σας, γίνεστε με … [...]