Κατρούγκαλος: ''Ο Χριστιανός που φτιάχνει η Εκκλησία είναι ψεύτικος''

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με τμήμα της διακήρυξης των καθηγητών Δ. Τσάτσου και Κ. Τσουκαλά και συγκεκριμένα την αναφορά πως “ο Χριστιανός που φτιάχνει η Πολιτεία είναι ψεύτικος” αιτιολογησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση την ανάγκη διαχωρισμού Κράτους -Εκκλησίας μέσω της τροποποίησης του άρθρου 3 του Συντάγματος.
«Από τη στιγμή που η Ελλάς των Χριστιανών Ελλήνων μπαίνει σε εισαγωγικά και αναδεικνύεται σε δεσμευτικό εθνόσημο παύει να εκφράζει απλώς την εξουσία παρελθούσα, παρούσα ή ίσως και μέλλουσα. Μία εκ του Συντάγματος κατοχυρωμένη πίστη απειλεί να καταλύσει τη δημοκρατία αλλά και να αλλοιώσει την πίστη. Ή πιο απλά ειπωμένο: Τον Χριστιανό δεν τον παράγει η δημοκρατική Πολιτεία αλλά ο ίδιος ο Χριστιανισμός καθώς λειτουργεί οργανωμένος ελεύθερα ως Εκκλησία σε μια οργανωμένη κοινωνία. Ο Χριστιανός που παράγει η Πολιτεία είναι ψεύτικος» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα που ανέγνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
“ Έχει δουλειά ο Υπουργός Παιδείας να δικάζει τις ενστάσεις για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου; Η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται γιατί έχει παρερμηνευθεί η διάταξη του άρθρου 3. Αποδεσμεύουμε νομικά την πολιτεία από μεταφυσικά ή θρησκευτικά κριτήρια -οι δημοκρατίες πλέον βασίζονται στη λαϊκή κυριαρχία” και ταυτόχρονα απελευθερώνουμε την Εκκλησία από έναν εναγκαλισμό με το κράτος που δεν της προσδίδει τίποτα αλλά εν πολλοίς της αφαιρεί ελευθερία” είπε ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας έτσι και στο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι η ρύθμιση μπορεί να εισαχθεί με απλό νόμο.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις εσωκομματικές φωνές που μίλησαν για λάιτ διαχωρισμό λόγω της παραμονής του προοιμίου του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας”. “Δεν προτείνουμε την απάλειψη του προοιμίου γιατί αυτό ήταν παρόν σε όλα τα επαναστατικά συντάγματα και είναι μέρος της ιστορίας μας” είπε ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτοντας: “Και στις Η.Π.Α αν δείτε στο δολάριο υπάρχει η φράση “In God We Trust”. Αυτό δεν έπληξε το ουδετερόθρηκο του κράτους”.
Καταλήγοντας ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για αναγκαία τομή παρά το γεγονός ότι ήδη απορρέει από το σύνολο της έννομης τάξης η ρητή πρόβλεψη περί του ουδετερόθρηκου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ