Κερκύρας: ''Εκεί όπου ο Γιαλοψός έπεσε, συνεχίζεται η απειλή κατά της πατρίδας''

Στον Αφιώνα λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Τρύφωνος.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, μιλώντας στους πιστούς, τόνισε ότι οι χριστιανοί θεωρούνταν εξτρεμιστές τους πρώτους αιώνες και γι’ αυτό υφίσταντο διωγμό.
Ο Χριστός το είχε προβλέψει λέγοντας ότι «αν εμένα με εδίωξαν και σας θα σας διώξουν, αν τήρησαν τον λόγο μου και τον δικό σας λόγο θα τηρήσουν».
Οι πρώτοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο άγιος Τρύφων, άνθρωπος φτωχός, ασχολούμενος με με την γεωργική και κτηνοτροφική ζωή, ήταν προσευχόμενος και επισκιαζόμενος από την χάρη του Θεού.
Ήταν «ανάργυρος» ιατρός, διότι έλαβε το χάρισμα της θαυματουργίας. Ζούσε στην Λάμψακο της Ανατολής. Οι έπαρχοι τον μετέφεραν στην Ρώμη, κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα, για να θεραπεύσει την κόρη του.
Ενώ λοιπόν έλαβε δώρα και ευλογίες που τα μοίρασε στους φτωχούς, σε έναν επόμενο διωγμό τον αποκεφάλισαν. Δεν σταμάτησε όμως να θαυματουργεί. Είναι ομολογητής άγιος.
Χρειάζεται να συγκρίνουμε τον άγιο με τους σημερινούς χριστιανούς ως προς την πίστη και την ομολογία. Η πίστη κάνει τον άνθρωπο δυνατό να αντιστέκεται στην αθεΐα και την αμαρτία.
Τα κύματα της αθεΐας ουσιαστικά απειλούν όχι μόνο την πίστη, αλλά και την αγάπη για την πατρίδα και κάθε αξία.
Πρώτιστος αγώνας στην ζωή μας είναι να ικανοποιήσουμε τα βιοτικά, ενώ αξίζει η προτεραιότητα της αγάπης, της ελευθερίας, της αλήθειας, της ομολογίας του Χριστού, που θα μας λυτρώσει αιώνια!
Θα ομολογήσει για μας ο Χριστός στην άλλη ζωή! Δεν είναι απειλή ούτε φόβος να μας ξεχάσει ο Χριστός, αλλά πραγματικότητα. Η πίστη γεννά οικογένεια χαράς και όλοι ανήκουμε στην κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
Απουσιάζει λοιπόν ο αγώνας αυτός από τον σύγχρονο άνθρωπο: δεν μας νοιάζει ο Θεός και ο συνάνθρωπος. Χρειάζεται λοιπόν να ελέγξουμε τον εαυτό μας και να μετρήσουμε την ζωή μας.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε το μνημόσυνο του αείμνηστου Έκτορος Γιαλοψού, ο οποίος καταγόταν από την Αφιώνα και σκοτώθηκε στα Ίμια το 1996, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.
Ο Έκτορας είναι ένας μικρός ήρωας, ο οποίος κράτησε τα ιδανικά της πίστης, της πατρίδας, της οικογένειας και θυσίασε την ζωή του. Γι’ αυτό όλοι τον τιμούμε.
Θυμόμαστε το χρέος που έχει ο καθένας μας. Η αγάπη για τον Θεό και η αγάπη για την πατρίδα που θα μας ενώσει ως κοινωνία έναντι όλων των εχθρών, τόσο των πνευματικών, των αοράτων, όσο και των ορατών.
Εκεί όπου ο Γιαλοψός έπεσε, συνεχίζεται η απειλή κατά της πατρίδας μας. Και στα Διαπόντια νησιά υπάρχει αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Γι’ αυτό και πρέπει να συσπειρωθούμε στη ενότητα γύρω από τον Θεό και την πατρίδα και δεν θα καταβληθούμε. Το πνεύμα του Έλληνα το υπολογίζουν και το φοβούνται όλοι! Πρότυπα μας χρειάζονται, λοιπόν!
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των αρχών του τόπου, ενώ ομιλία απηύθυνε εκ μέρους της πολιτείας για τον μακαριστό Έκτορα Γιαλοψό ο βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας χειροθέτησε σε αρχιμανδρίτη τον εφημέριο του Αφιώνα π. Σωσίπατρο Ασπιώτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τα Ελληνικά γράμματα στη Βόρειο Ήπειρο

Καθώς διανύουμε την τρίτη δεκαετία του συνεχούς αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της πρώην διδακτορικής Αλβανίας, πολλά είναι τα κείμενα και οι ποικίλες δημοσιεύσεις που … [...]

Σκέψου πριν μιλήσεις

– Αχ Λιονταρή μου, μη με πλησιάζεις σήμερα, γιατί το στόμα σου μυρίζει άσχημα! Ο βασιλιάς των ζώων θυμωμένος με την παρατήρηση της γυναίκας του της λιονταρίνας, … [...]

Εκει ο Θεος εμφανιζεται!

Εσύ κάνε αυτό που μπορείς, κάνε ό,τι μπορείς, χωρίς ν’ αγχώνεσαι, χωρίς ν’ αγωνιάς, χωρίς να ταλαιπωρείσαι.Αφού κάνεις αυτό που μπορείς και η συνείδησή σου σού … [...]