Κερκύρας: ''Η συγχωρητικότητα επεκτείνεται σε όλους τους αιώνες'' (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαρτίου 2019 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Εσπερινός της συγγνώμης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με θέμα “Ανεξικακία και συγχωρητικότητα: προϋποθέσεις για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή”.
Η Αγία μας Εκκλησία μάς εισάγει στο στάδιο των αρετών, κατά το οποίο αγωνιζόμαστε ενάντια στην αμαρτία και τον πειρασμό, ενάντια στην εμπαθή μας κατάσταση. Ο καθένας δέχεται επιρροές από τον μισόκαλο εχθρό του ανθρωπίνου γένους, τον διάβολο. 
Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε συχνά σε διαφωνίες, σε προστριβές, σε αντιπαραθέσεις, ακόμη και σε συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματιζόμαστε ψυχικά.
Σε τέτοιες καταστάσεις χάνεται η μεταξύ μας ειρήνη και ταράσσεται ο σύνδεσμος της αδελφοσύνης, της φιλίας και εν τέλει της αγάπης.
Η ψυχρότητα εγκαθίσταται μέσα μας. Η αντιπάθεια και η κακία εμφιλοχωρούν μέσα στην ζωή μας. Από την άλλη, δεν έχουμε την διάθεση να μιλήσουμε σε αυτόν που μας στεναχώρησε.
Δεν θέλουμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό που μας έκανε. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε σκληρόκαρδοι και μνησίκακοι.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέφερε ότι κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Τυρινής, διαβάζεται στους ναούς ένα τμήμα από την επί του όρους ομιλία του Κυρίου μας.
Εκεί ο Χριστός τονίζει ακριβώς την σημασία της συγχωρήσεως. Αν αφήσουμε τα παραπτώματα των αδελφών μας, θα μας συγχωρήσει και εμάς ο Ουράνιος Πατέρας μας.
Και αντιστρόφως, αν δεν συγχωρήσουμε τα παραπτώματα των αδελφών μας, ούτε και ο Θεός θα συγχωρήσει εμάς. Ο παραπάνω λόγος του Κυρίου δεν είναι δίκαιος, αλλά υπερβολικά φιλάνθρωπος.
Ακόμη ο κ. Νεκτάριος έφερε ως παράδειγμα ανεξικακίας και συγχωρητικότητος τον Ιωσήφ τον πάγκαλο, ο οποίος αδικήθηκε και πουλήθηκε από τους ίδιους του τους αδελφούς. Εντούτοις ο Ιωσήφ όχι μόνο δεν κράτησε κακία στα αδέλφια του, αλλά ως άνθρωπος του Θεού, τους συγχώρεσε.
Ο Ιωσήφ ο πάγκαλος, είναι προτύπωση του Κυρίου μας. Ο Χριστός προδόθηκε, πουλήθηκε, κακοπάθησε, θανατώθηκε, αλλά και ανέστη εκ νεκρών, χαρίζοντας στο ανθρώπινο γένος την αιώνια ζωή.
Πάνω στο ικρίωμα του Σταυρού, με τον πρώτο Του λόγο, παρακάλεσε τον Ουράνιο Πατέρα, να συγχωρέσει τους σταυρωτές Του.
Στον Γολγοθά έλαμψε η Θεϊκή αγάπη, η ανεξικακία και η συγχωρητικότητα. Το ενδιαφέρον του Χριστού δεν είναι στο Πάθος Του, αλλά στους άλλους. Ο πόνος Του είναι για την δική τους απώλεια.
Η συγχωρητικότητα λοιπόν επεκτείνεται σε όλους τους αιώνες και καλύπτει όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι αμαρτωλοί όταν προσπίπτουμε στο έλεος του Θεού, παίρνουμε συγχώρεση, όσες και αν είναι οι αμαρτίες μας, όποιες και αν είναι.
Το “άφες αυτοίς” είναι η διαρκής Αρχιερατική μεσιτεία του Κυρίου προς τον Ουράνιο Πατέρα υπέρ πάντων ημών.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε κάλεσμα συγχωρήσεως σε όλους, ώστε στο πέλαγος της νηστείας που ανοίγεται να μην έχει κανείς κρατούμενα με τον αδελφό του.
Στο τέλος της ομιλίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας παρέσχε τον ασπασμό της συγγνώμης προς τους ιερείς και τους πιστούς, όπως η παράδοση της Εκκλησίας μας προβλέπει, για την έναρξη του πνευματικού αγώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΔ΄ (24η) του αυτού μηνός Μαρτίου, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και μνήμη του

Αρτέμων ο μακάριος Πατήρ ημών κατήγετο εκ της Σελευκείας της Πισιδίας, ένθα εγεννήθη και ανετράφη κατά τους χρόνους των ιερών Αποστόλων. Όθεν, όταν ο μακάριος Απόστολος … [...]

11812 – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης ΆγιοςΜνήμη 14 Νοεμβρίουκαιτην Β΄ Κυριακήτης Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςΟρθοδοξίας ο φωστήρ,Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε,των μοναστών η καλλονή,ων θεολόγων … [...]

Η πτώση των πρωτοπλάστων

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]

Με τους ήρωες της Επανάστασης του ΄21

Η εθνική μας επέτειος γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου.  Είναι η τιμή για την ημέρα που είχε προγραμματισθεί να αρχίσει η Μεγάλη Επανάσταση, η συμβολική μέρα της … [...]

Φιλική Eταιρεία

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ιδέα της λευτεριάς έχει ωριμάσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει απ΄ τους δασκάλους του Γένους. Παιδεία, γνώση του ιστορικού παρελθόντος, εθνική … [...]

Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το πρόσωπον της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρεται πολλάκις και ποικιλοτρόπως εις την Θείαν Λατρείαν. Οι ιεροί υμνογράφοι συναγωνίζονται εις την εύρεσιν των καλλιτέρων … [...]

11810 – Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών … [...]