Κερκύρας: ''Το κήρυγμα του Τιμίου Προδρόμου αφυπνίζει μέχρι σήμερα συνειδήσεις''

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου πόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας εξήρε την προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η Αγία μας Εκκλησία προβάλει πολλές φορές το πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου. Εορτάζει την σύλληψή του, το γενέσιό του, την σύναξή του, την αποτομή της κεφαλής του, καθώς και την εύρεση της κεφαλής του.
Ο Άγιος Ιωάννης προετοίμασε τον δρόμο για τον ερχομό του Κυρίου μας εις τον κόσμο. Εκείνος βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό διά ύδατος, ο δε Ιησούς Χριστός διά πυρός και διά Πνεύματος Αγίου.
Τα νέα μέλη της Εκκλησίας μας βαπτίζονται στο νερό ως ορατό σημείο της Θείας Χάριτος και δια του πυρός και του Αγίου Πνεύματος με την συμμετοχή τους στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Ο Τίμιος Πρόδρομος κήρυξε αφενός μεν την αλήθεια, η οποία δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά πρόσωπο, ο ίδιος ο Χριστός και αφετέρου την μετάνοια, την επιστροφή δηλαδή του ανθρώπου στον Θεό.
Ήλεγξε παράλληλα και την τότε άρχουσα τάξη, την οικογένεια του Ηρώδη, για την αντίθετη με το Θείο θέλημα ζωή της. Το κήρυγμα του Ιωάννου δεν περιορίστηκε μονάχα όταν βρισκόταν εν ζωή. Μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, κήρυξε τον ερχομό του Κυρίου στους νεκρούς.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην σημερινή εποχή επεσήμανε ότι οι συνθήκες στους καιρούς μας ομοιάζουν με την εποχή που έζησε ο Τίμιος Πρόδρομος.
Και σήμερα δυστυχώς οι κρατούντες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σιγήσουν τα στόματα όλων εκείνων που καταγγέλουν την αποστασία και την απώλεια πνευματικού προσανατολισμού των ανθρώπων.
Το κήρυγμα όμως του Τιμίου Προδρόμου αφυπνίζει μέχρι σήμερα συνειδήσεις. Ο καθημερινός αγώνας των ανθρώπων μπορεί να παραλληλιστεί με έναν ωκεανό.
Εκείνος που δεν έχει πυξίδα είναι σίγουρο ότι θα χαθεί. Και η πυξίδα είναι ο Χριστός, που μας δείχνει τον δρόμο προς τον Πατέρα, προς την σωτηρία και προς την Θέωση του καθενός.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν το αγωνιστικό πνεύμα του Τιμίου Προδρόμου και να ομολογούν με παρρησία τον Ιησού Χριστό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]