Κορυτσάς Ιωάννης: «Απάντηση στο μίσος και τη ζήλια του κόσμου η αγάπη του Θεού»

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Σ’ ένα μικρό χωριό, το Hoçisht, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης την ημέρα της εορτής του Ιωάννου του Θεολόγου, όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στο όνομά του.
Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πιστοί, όπου κατά το κήρυγμα, άκουσαν τον Επίσκοπο να τους λέει με πολύ πειστικό τρόπο ότι σ’ αυτό τον κόσμο, που υπάρχει μίσος και ζήλεια, μόνο η αγάπη μπορεί να λειτουργήσει ηρεμιστικά και ο «Θεός είναι αγάπη».
Αυτό άλλωστε ήταν και το σπουδαίου μήνυμα του Ευαγγελιστή της αγάπης, του αγίου Ιωάννου το Θεολόγου.
Ακόμη τόνισε ότι η μνήμη των αγίων δεν πρέπει να εορτάζεται εξωτερικά, αλλά πάνω απ ‘όλα να αποτελεί αφορμή για μίμηση της ζωής τους».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, στο νεκροταφείο του χωριού τέλεσε τρισάγια στους τάφους κεκοιμημένων ιερέων.
Μέσα από τη λατρευτική αυτή σύναξη μεταδόθηκε η αλήθεια ι ότι η αγάπη του Θεού παραμένει ανεξάντλητη, κάτι που ο Ιωάννης ο Θεολόγος ατέρμονα το διδάσκει. Τότε έχει νόημα και η ζωή μας, όταν αποτελεί κάθετα και οριζόντια έκφραση της αγάπης, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα. Αγάπη προς το Θεό, αγάπη και προς τους ανθρώπους. Κάθε κτύπος της καρδιάς μας ας είναι μια ενέργεια αγάπης.
Το παράδειγμα μας το άφησε ως διαχρονική παρακαταθήκη ο ίδιος ο Ιωάννης. Όταν έφθασε σε βαθιά γεράματα και δεν μπορούσε πλέον να κηρύξει, ενώ τον μετέφεραν στην εκκλησία, έλεγε συνεχώς μια φράση: «Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Άγιος Σιλουανός και ο Γέρων Σωφρόνιος

Ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζάχαρου της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας μιλάει για την πνευματική σχέση και τα κοινά βιώματα του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΑ΄ (21η) Μαϊου, μνήμη των Αγίων ενδόξων θεοστέπτων μεγάλων βασιλέων και Ισαποστόλων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κωνσταντίνος ο μέγας και αοίδιμος πρώτος βασιλεύς των Χριστιανών, ο ιδρυτής της Κωνσταντινουπόλεως και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εγεννήθη εν Ναϊσώ, σημερινή Νίσση, … [...]