Κορωνείας Παντελεήμων: ''Εις μνημόσυνον…''

Του Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα | Romfea.gr

Με τον μακαριστό ήδη Γέροντα Αιμιλιανό είμασταν οι πρώτοι,επί μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου,οικισταί της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Μεγάλου Μετεώρου.
Δυστυχώς βρίσκομαι κατ’ αυτάς στην Κύπρο και δεν μπορώ να Σαςστείλω πολύ ενδιαφέρουσες φωτό από την πρώτη εκείνη εποχή.
Και κυρίως η απόσταση δυστυχώς δεν καθιστά δυνατή την συμμετοχή μου στην Εξόδιο Ακολουθία.
Ο Γέρων Αιμιλιανός είχε ξεκινήσει με ιεραποστολικές τάσεις. Ομως το υποβλητικό περιβάλλον των Μετεώρων συνέβαλε ίσως να αλλάξουν οι επιδιώξεις του.
Ανακάλυψε ένα είδος σπηλαίου πάνω στο βράχο και εκεί απομονώνονταν για περισυλλογή και προσευχή.
Πολύ γρήγορα η ακτινοβολία της πνευματικής του ζωής και προσωπικότητας άρχισε να ελκύει νέους και νέες που έβλεπαν με άλλο φως και προοπτικές το μέλλον τους.
Τα κατηχητικά τότε ανθούσαν. Είχαμε στα Ανώτερα Κατηχητικά εκατοντάδες μαθητές στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα.
Το έδαφος ήταν ήδη πρόςφορο για να δεχθεί και απορροφήςει τις πνευματικές ανταύγειες του νέου αςκητή.
Όλα εξελίχθηκαν έκτοτε. Κι ο νεαρός τότε ασκητής έγινε βασικός παράγων της ανανεώσεως του Μοναχισμού στις μέρες μας. Αιωνία Του η μνήμη. Ας εύχεται υπέρ πάντων ημών.
Πρέπει να τονιστεί και η μεγάλη στοργή με την οποία τα πνευματικά του τέκνα (κυρίως οι μοναχές της Ορμύλιας) τον περιέβαλαν στη μακρόχρονη δοκιμασία του.
Εξασφάλισαν τον Παράδεισο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Άγιος Σιλουανός και ο Γέρων Σωφρόνιος

Ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας Ζάχαρου της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας μιλάει για την πνευματική σχέση και τα κοινά βιώματα του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου και του … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΑ΄ (21η) Μαϊου, μνήμη των Αγίων ενδόξων θεοστέπτων μεγάλων βασιλέων και Ισαποστόλων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κωνσταντίνος ο μέγας και αοίδιμος πρώτος βασιλεύς των Χριστιανών, ο ιδρυτής της Κωνσταντινουπόλεως και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εγεννήθη εν Ναϊσώ, σημερινή Νίσση, … [...]