Κορωνείας Παντελεήμων: «Ιωάννης, Δώρον Θεού – Ιωάννης, δώρο μακάβριο»! (ΦΩΤΟ)

Στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννη Ταύρου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας κατά την ημέρα της Μνήμης της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,που εκήρυξε και τον Θ. λόγον.
«Άγιε Ιωάννη,Προφήτα και Πρόδρομε και Βαπτιστά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών».
Αυτή, είπε ο Σεβασμιώτατος,είναι μια επίκληση – προσευχή της Εκκλησίας,που απευθύνουμε στον Ιωάννη τον Πρόδρομο και ζητάμε τις πρεσβείες του προς τον Θεό.
Ας πλησιάσουμε μια – μια τις λέξεις της επικλήσεως αυτής.
1. «Άγιε». Αποκαλούμε τον Ιωάννη Άγιο. Άγιος σημαίνει ο αφιερωμένος στον Θεό. Πράγματι ο Ιωάννης ήταν αφιερωμένος στον Θεό «εκ κοιλίας μητρός αυτού».
Όμως και κάθε πιστός από την Βάπτισή του αφιερώνεται στον Θεό και καλείται στην αγιότητα. Όταν μένει ενσωματωμένος στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, η Χάρη του Θεού τον αγιάζει εσωτερικά και ακτινοβολεί και προς τα έξω. Ενώ συγχρόνως αγωνίζεται και ο πιστός να είναι συνεπής στη ζωή του με τα πιστεύω του και να καρποφορεί τις αρετές.
2. «Ιωάννη». Ιωάννης σημαίνει «δώρον Θεού». Γιατί δώρο Θεού ήταν ο Ιωάννης στους γονείς του, που ήσαν άτεκνοι και ηλικιωμένοι ήδη.
Ο πατέρας του ο ιερεύς Ζαχαρίας δέχεται το μήνυμα από άγγελο και δυσπιστεί. Και όμως η γυναίκα του Ελισάβετ συλλαμβάνει και γεννά τον Ιωάννη. Τα παιδιά είναι πάντα δώρο Θεού,έστω και αν κάποιοι γονείς δυστυχώς τα απορρίπτουν!
3. «Προφήτα». Ο Ιωάννης προφήτευσε την έλευση του Μεσία και έδειξε τον Μεσία προλέγοντας και το πάθος του, την θυσία Του από αγάπη για τον αποξενωμένο από τον Θεό άνθρωπο. «Ιδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίας του κόσμου» είπε δείχνοντας τον Ιησούν.
4. «Πρόδρομε». Διότι ετοίμασε τον δρόμο για τον Χριστό καλώντας τους ανθρώπους σε έμπρακτη μετάνοια. Όχι μόνο λόγων. «Ποιήσατε καρπούς αξίους της μετανοίας» τους δίδασκε. Και ο Κύριος με το «μετανοείτε» άρχισε το κήρυγμά του, συμπληρώνοντάς με το «ήγγικεν η Βασιλεία των ουρανών»!
5. «Βαπτιστά». Εβάπτιζε ο Ιωάννης τα πλήθη. Όμως κλήθηκε να βαπτίσει και τον Χριστό. Έμεινε έκπληκτος! «Εγώ πρέπει να βαπτισθώ από Σένα « λέει στον Κύριο. Όμως ο Χριστός επιμένει. Και «βαπτισθείς ο Ιησούς ανέβη ε υ θ ύ ς από του ύδατος». (Ματθ. γ, 16).
Οι άλλοι έμεναν μέσα στα νερά του Ιορδάνη μέχρι να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους. Ο Χριστός βγήκε αμέσως. Ήταν αναμάρτητος!
Σήμερα μνημονεύουμε όμως την αποτομή της κεφαλής αυτού του μεγάλου ανθρώπου. Ατρόμητος στον έλεγχο του Ηρώδη για τον έκλυτο βίο του τελικώς αποκεφαλίζεται έπειτα από το γνωστό επεισόδιο με τον χορό της Σαλώμης, που ζήτησε υποκινημένη από την μητέρα της Ηρωδιάδα «την κεφαλήν Ιωάννου επί πίνακι», δώρο μακάβριο!
Και ερωτάται: Εμείς μπορούμε να ελέγχουμε; Μόνο αν έχουμε κάποια αρμοδιότητα και αφού προηγουμένως ελέγξουμε τον εαυτό μας. Γιατί πώς θα ελέγξουμε τους άλλους για πράγματα,που είμαστε κι εμείς ένοχοι;
Ο Ιωάννης πριν ελέγξει τους άλλους είχε «καθάρει εαυτόν». Και ας μη ξεχνάμε το του Κυρίου: « ώ γαρ μέτρω μετρείτε, αντιμετρηθήσεται υμίν»! (Λουκά στ, 38).
Ακολούθησε Αρτοκλασία και Απόλυση. Παρών και ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου προς τον οποίο ο Μητροπολίτης Κορωνείας απηύθυνε κατάλληλες ευχές, όπως και σε όλο το εκκλησίασμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εγγραφές στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 έχουν αρχίσει οι εγγραφές στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που … [...]