Κορωνείας Παντελεήμων: ''Μας επισκέπτεται σήμερα ο Χριστός;'' (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 27η τ.μ. ( Κυριακή ΙΕ Λουκά ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Ευαγγελιστού Λουκά οδού Πατησίων,πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο Αρχιμ. Μάξιμο Ματθαίου και τους ιερείς του Ναού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας.
Μία επίσκεψη του Χριστού,είπε, στο σπίτι του Αρχιτελώνη Ζακχαίου ήταν αρκετή,για να του ανατρέψει ολόκληρη την ζωή και να τον οδηγήσει σε ειλικρινή μετάνοια και επανόρθωση των αδικιών, που είχε διαπράξει.
Αλήθεια,μας επισκέπτεται ο Χριστός σήμερα;
1. Μας επισκέπτεται όταν μελετούμε τον λόγο Του,το ευαγγέλιο,την Κ. Διαθήκη.
Μία φράση της προς Ρωμαίους επιστολής του Απ. Παύλου ήταν αρκετή,για να οδηγηθεί ο Ι. Αυγουστίνος στην πίστη και στην αγιότητα. Αυτός για τον οποίο έκλαιγε η μητέρα του Μόνικα παραπονούμενη στον Επίσκοπο Αμβρόσιο Μεδιολάνων για την απιστία του υιού της.
2. Μας επισκέπτεται όταν ακούμε τον λόγο Του. Βγαίνοντας ένας ιεροκήρυκας από τον Ναό είδε να τον πλησιάζει ένας άνθρωπος και να του δίνει ένα φιαλίδιο. Απόρησε ο Ιεροκήρυξ ! Και ο άγνωστος τού είπε : έχει δηλητήριο. Δεν το χρειάζομαι πιά ! Ήμουν έτοιμος να το πάρω. Ο λόγος σας με στήριξε. Με τόνωσε ψυχικά. Μου έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία.
3. Μας επισκέπτεται με τον θλίψη,τον πόνο. »Ακοήν ωτός ήκουόν σε το πρότερον,νυνί δε ο οφθαλμός μου εώρακέ σε » θα πει ο Ιώβ προς τον Θεό, όταν τον βρήκαν οι θλίψεις και ο πόνος.
» Μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν » λέμε στο » Πάτερ ημών «. Γιατί τάχα ; Ο Θεός μας πειράζει ; Υπάρχουν οι » ενήδονοι » πειρασμοί, θεμιτοί ή αθέμιτοι,που είναι εκούσιοι και οι «έμπονοι» ή ” ενόδυνοι ” πειρασμοί,που είναι ακούσιοι, αλλά τους επιτρέπει ο Θεός,για να νικήσουμε τους ενήδονους.
Με τον πόνο συνειδητοποιεί ο άνθρωπος τα όριά του και ξανανοίγει η καρδιά του στην Χάρη του Θεού,που τον ενισχύει να νικήσει τους αθέμιτους ενήδονους πειρασμούς.
4. Μας επισκέπτεται στο πρόσωπο των ”ελαχίστων αδελφών” Του. Αφού καθαρά μας λέει: ο,τι προσφέρετε σ’ αυτούς “εμοί εποιήσατε”. Το παιδίον Ιησού δεν θα το συναντήσουμε στις όμορφες παραστάσεις της χριστουγεννιάτικης φάτνης,αλλά στα πρόσωπα των αναρίθμητων υποσιτιζόμενων παιδιών στον κόσμο.
5. Και βεβαίως μας επισκέπτεται με τα Ι. Μυστήρια και μάλιστα με την Θ. Ευχαριστία, όταν η καρδιά μας γίνεται κατοικητήριο του Θεού. Αρκεί να πλησιάζουμε με την συναίσθηση ότι μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Χριστού και έχουμε πλέον τον Χριστό «κατοικούντα εν ταις καρδίας ημών» και όχι απλώς επισκέπτη !
Ο Χριστός,λοιπόν,δεν σταματά να κτυπά μονίμως την πόρτα της καρδιάς μας.Εμείς τον δεχόμαστε στην καρδιά μας , στην ζωή μας, στά σπίτια μας, στον κόσμο μας ;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Οικουμενική Ορθοδοξία

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα … [...]