Κορωνείας Παντελεήμων: ''Το Θεομητoρικό μυστήριο'' (ΦΩΤΟ)

Στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως Σύρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Σύρου κ. Δωροθέου και έπειτα από πρόσκληση των εκλεκτών Ιερέων του Ναού, του Αρχιμ. Αλεξάνδρου Τσουχαρη και Κωνσταντίνου Κοντού, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας.
Στους δύο πρώτους στίχους του Απολυτικίου της σημερινής εορτής, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος,περικλείεται όλο το μεγαλείο της Παναγίας.
Το Θεομητορικό μυστήριο.
1. “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας”.
Στον στίχο αυτό,που υπερβαίνει κάθε λογική επεξεργασία, κρύπτεται το Θεομητορικό μυστήριο και το μυστήριο της ενανθρωπίσεως του Θεού. 
Το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος,ο Υιός και λόγος του Θεού,κατέρχεται στην γαστέρα της Παναγίας και ενώνεται με την ανθρώπινη φύση.
Και γεννάται ως Θεάνθρωπος. Έξω ου και η Παναγία αποκαλείται Θεο – τόκος. Γιατί εγέννησε τον Θεό,που ενανθρώπισε και όχι «ψιλόν άνθρωπον», δηλ. απλόν, συνήθη άνθρωπο, όπως τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.
Και αυτό έγινε, για να ανακαινίσει με το πυρ της Θεότητος την φθαρμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση. Όπως το σκουριασμένο σίδερο πέφτει στην φωτιά και καθαρίζει και ακτινοβολεί σαν φωτιά.
Έτσι και η ανθρώπινη φύση, δηλ. το ανθρώπινο σώμα και η ανθρώπινη ψυχή,που προσέλαβε ο Χριστός, ανακαινίσθηκε. Και όσοι μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία,μετέχουμε σ αυτήν την ανακαίνιση και τον αγιασμό.
2. «Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλιπες Θεοτόκε».
α. Αφ ότου ο Χριστός «απέθανε και ανέστη» ο θάνατος για τους πιστούς δεν είναι εκμηδένιση,αλλά κοίμηση και αναμένεται το ξύπνημα. Τονίζει και ο Απ. Παύλος «εί γαρ πιστεύομεν ότι ο Ιησούς απέθανε και ανέστη, ούτω και ο Θεός τους κοιμηθέντας διά του Ιησού άξει συν αυτώ» (Α Θεσσαλ.δ, 14).
β. Η Παναγία,αν και ως άνθρωπος μετά Χριστόν «εκοιμήθη», όμως δεν εγκατέλειψε τον κόσμο. Είναι η μεγάλη συμπαραστάτις κάθε πιστού.
Είναι η «ελπίς των απηλπισμένων». Η «κραταιά προστασία». Σ’ αυτήν ας σπεύδουμε στις δυσκολίες μας: «Συ μοι βοήθησον»! Και Εκείνη δεν θα μας απογοητεύει. Έχουμε πρέσβειρα προς τον Υιό της. Και «πολύ ισχύει δέησις μητρός». Κάθε φορά,που αναφωνούμε «Παναγία μου»! Εκείνη θα βρίσκεται δίπλα μας. Είναι η μεγάλη Μητέρα μας. Η ελπίδα και η απαντοχή μας. Ορφανοί, απογοητευμένοι, πονεμένοι, εγκαταλελειμμένοι έχετε κι εσείς μητέρα. Την μητέρα του Χριστού! Αυτή με χέρια υψωμένα – όπως εικονίζεται δεομένη – παρακαλεί συνεχώς τον Υιό της για όλους μας.
Ας προχωράμε λοιπόν στην ζωή με δύναμη, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Έχουμε δυνατή συμπαραστάτιδα!
Προ του « Δι ευχών « ο π. Αλέξανδρος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας με πρόφρονας λόγους και ο Σεβασμιώτατος απαντώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο,που είναι « κόσμημα της Ιεραρχίας μας « ,όπως είπε,καθώς και τον Προϊστάμενο του Ναού για του ευγενικούς του λόγους.
Και κυρίως είπε ο Σεβασμιώτατος «ευχαριστώ την Παναγία μας, που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια με αξιώνει να βρίσκομαι στην Πανήγυρη αυτή» και ευχήθηκε σε όλους την προστασία την σκέπη και τις πρεσβείες της Παναγίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απλές ερωτήσεις κατανόησης κειμένου Β'

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κ. ΓκοτσόπουλοςΚληρικός Ι.Μ. Πατρών Κείμενο Α' Πατριαρχικὸ Γράμμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου πρὸς τὸν Πατριάρχη … [...]

12410 – Περί νοεράς προσευχής

Προς νέον ερωτήσαντα περί προσευχής(Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού)Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτό σου να λες συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. … [...]

Συναξάρι Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Διαβαίνουν κάποιοι άνθρωποι από την γήν με τον ουρανόν εις τα μάτια των και με τον Ποιητήν του ουρανού και της γής εις την καρδίαν των. Και με το διάβα των αφήνουν κάτι … [...]