Κυριακή Δ΄ Νηστειών – Του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος

 Έχοντας πάρει δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου μας, έχουμε διανύσει και την 4η εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής και φθάνουμε στην Δ΄ Κυριακή των Νηστειών. Αυτή την Κυριακή η Εκκλησία τιμά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, συγγραφέα ενός βιβλίου που έχει το όνομα «Κλίμαξ», δηλαδή «σκάλα».  Το βιβλίο έχει το όνομα αυτό επειδή περιέχει 30 λόγους, που είναι τα σκαλοπάτια που μας βοηθούν ν΄ ανεβούμε από το κάτω μέρος της σκάλας μέχρι την κορυφή της. Να φτάσουμε από τη γη, όπου βρισκόμαστε όλοι, στον ουρανό, όπου θα γευθούμε τη δόξα του Θεού.
Οι 30 αυτοί λόγοι μιλάνε για τις αρετές που πρέπει να καλλιεργεί συνεχώς ο Χριστιανός. Αρχίζουν με τις πιο βασικές και πρακτικές στη ζωή και φθάνουν μέχρι αυτές που είναι θεωρητικά υψηλές. Έτσι, η Εκκλησία μας προσκαλεί να εκμεταλλευτούμε τις πνευματικές μας δυνάμεις προς το καλό, να καλλιεργούμε τις αρετές και κάθε μέρα ν΄ ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι ακόμη σ΄ αυτή τη σκάλα, την κλίμακα των αρετών.
Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε το 523 μ.Χ. στη Συρία και από νωρίς φάνηκε η κλίση του στα γράμματα. Αν και πήρε μεγάλη μόρφωση, η πίστη του και η αγάπη του για τον Χριστό οδήγησε τα βήματά του προς τη μοναχική ζωή. Έτσι πήγε στο Σινά, στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, γράφοντας, διδάσκοντας και καθοδηγώντας πνευματικά όσους έρχονταν προς αυτόν. Έγινε μάλιστα και ηγούμενος του μοναστηριού. Η κοίμησή του συνέβη στις 30 Μαρτίου του 603 μ.Χ. Αυτή τη μέρα είναι  η κυρίως μνήμη του. Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών τον τιμούμε ως συγγραφέα της Κλίμακος, για να έχουμε στο νου μας, καθώς βαδίζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον αγώνα των αρετών, τον αγώνα να είμαστε αγαπημένα  παιδιά του Θεού.

 
Μπορείς ν΄ ακούσεις το απολυτίκιο του Αγίου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
%nistion%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ι.Μ. Κισάμου: Όταν η αγάπη γίνεται πράξη…

Μέσω των δύο Προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» που λειτουργεί το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου ως επίσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος … [...]

Διάφορα Θέματα • Οταν πεις την λέξη Εξομολόγηση ο άλλος αντιδράει λές και βάζει το χέρι του στην πρίζα.

Οταν πεις την λέξη Εξομολόγηση ο άλλος αντιδράει λές και βάζει το χέρι του στην πρίζα. ..Αρχίζουμε και ξεπερνάμε και τους ειδωλολάτρες έχουμε φύγει μπροστά κατά πολύ.Το … [...]