Λαμπρός εορτασμός στην Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού (ΦΩΤΟ)

Εις την Ιερά Μονή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχι της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, προεξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, επί τη εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποινίς ημών Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Καθηγουμένοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πήχος και της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Γρηγορίος, ο οποίος είναι και ο Πνευματικός της Μονής.
Πλήθη Πιστών και Ευλαβών Προσκυνητών από πολλά σημεία της Μακεδονίας και της Ελλάδος, συνέρευσαν και εφέτος εις την Γυναικεία Ιερά Μονή, για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία κάθε χρόνο σε αυτήν την μεγάλη εορτή εξέρχεται εκ της Κιβωτού της Ορθοδοξίας όπου και φυλάσσεται, ώστε με την παρουσία Της να ευλογεί την επαρχία μας και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα .
Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις ήταν, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, καθώς και αντιπροσωπίες μοναχών και μοναζουσών εκ των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Λαγκαδά.
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, συνοδείᾳ των κληρικών και του πλήθους προσκυνητών πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος, πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ εν συνεχείᾳ παρετέθη μοναστηριακό κέρασμα και πανηγυρική τράπεζα.
Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής εορτής, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Δοχειαρίου και Γέροντα της πανηγυρίζουσας Μονής Θεοσκεπάστου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γρηγόριο, ο οποίος κάθε χρόνο κομίζει την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, προς Χάρη και Ευλογία της περιοχής μας, καθώς επίσης και την Ηγουμένη της Μονής Ευσεβία μοναχή και την εκλεκτή της συνοδεία, οι οποίες και εφέτος όπως και πάντοτε με πολλή αγάπη φρόντισαν τα της πανηγύρεως, περιβάλλοντας με πολλή αγάπη και καλοσύνη, όλους όσους, αυτές τις ημέρες προσέρχονται για να προσευχηθούν ενώπιον της Θαυματουργό Εικόνος της Παναγίας.
Στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Της Ακολουθίας του Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πλειάδος κληρικών και των διακόνων, αλλά και εκατοντάδων πιστών χριστιανών, που συνέρευσαν στο Μοναστήρι της Παναγίας.
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου και χρησιμοποίησε έναν λόγο του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα στο Γενέθλιο της Παναγίας, ο οποίος ονομάζει την Παναγία ευλογημένο καρπό.
Μέχρι την ημέρα της γεννήσεως της Θεοτόκου, ο καρπός της γης ήταν αναμεμιγμένος με την αμαρτία, όμως η γη έδωσε καρπό καθαρό, ο οποίος εβλάστησε από τον Ιωακείμ και την Άννα.
Είναι το ευλογημένο σπέρμα των θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που αξιώθηκαν να εισακουσθή η προσευχή τους στο Θεό και να τους δώσει αυτή την κόρη, από την οποία θα προήρχετο η σωτηρία των βροτών, η σωτηρία του κόσμου.
Και συνέχισε λέγοντας πως, ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας ονομάζει επίσης την Παναγία οφθαλμό. Η Παναγία είναι το μάτι εκείνο, διά του οποίου εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να δούμε το πρόσωπο του Χριστού.
Και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είχαν αυτή τη δυνατότητα να βλέπουν και την Παναγία και τον Θεό, όπως η Αγία Σοφία της Κλεισούρας. Εμάς, δυστυχώς, μάς έχει κυριεύσει η αμαρτία και δεν μπορούμε να δούμε το πρόσωπο του Χριστού.
Και κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχόμενος οι πολλές πρεσβείες της Παναγίας να είναι με όλους μας και να μας σκεπάζει σε κάθε βήμα της ζωής μας.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας της Κλεισούρας, στους χώρους του Μοναστηριού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τα έργα αποδεικνύουν την αγάπη!

Τη στιγμή που η πίστη εδραιώνεται στην ψυχή, στρεφόμαστε εν μετανοία προς τον Θεό και αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς Αυτόν. Καθώς ωριμάζουμε στην πίστη, … [...]

Τελευταίοι στοχασμοί του ηλίου

Ακόμα λίγο — τελευταίοι στοχασμοί τουήλιου . . . Μη φεύγετε, χρώματα, χρώματα!Οι στέγες σας χάνουν, απ' τον κάμποφτερουγίσατε — η γαλανή βραδυνή σκιά σαςακολουθεί... … [...]

Οι Μαγεμένες

Οι «Μαγεμένες» ήταν ανάγλυφες μυθολογικές μορφές που διακοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία του 2ου-3ου αι. μ.Χ. στην Αγορά της Θεσσαλονίκης. Ονομάστηκαν έτσι το 17ο … [...]

Το Φθινόπωρο αρχίζει στις 22/9, αλλά…

Μερικές φορές παίρνουμε ορισμένα πράγματα ως δεδομένα. Πάρτε, για παράδειγμα, την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου. Ξέρουμε, δηλαδή, ότι καθημερινά ο Ήλιος θα ανατείλει στην … [...]