Λαμπρός ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ)

Καλαμαριά | Χρήστος Καναρόπουλος

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Θεία και φρικτή Μεταμόρφωση του Σωτήρος, σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου 2017, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Θείας Μεταμόρφωσης Καλαμαριάς.
Με πάνδημη τη συμμετοχή του Λαού της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, χθες Παρασκευή 5 Αυγούστου 2017, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, αναφερθείς στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως και στα μεστά νοήματά της, ενώ ακολούθησε μεγάλη λιτανεία της Ιερής Εικόνας με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο “πλημμυρίζοντας” τους κεντρικούς δρόμους της προσφυγικής πόλεως.
Ανήμερα, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου κ. Παντελεήμονος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως.
Στην σπουδαιότητα της ημέρας αυτής αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος και στο κατά πόσον οι πιστοί έχουν ανοιχτά τα “αυτιά της καρδιάς τους” να ακούσουν το λόγο του Θεού.
“Ο λόγος του άμβωνος από τον Δεσπότη ή τον Ιεροκύρηκα δεν είναι τίποτα άλλο από τον λόγο του Θεού, που οι Πατέρες της Εκκλησίας μέσω των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων εδίδαξαν. Εμείς δεν έχουμε καταστατικά κομμάτων ή ιδεολογιών ή ιδεοληψιών αλλά έχουμε ένα σύνταγμα που δεν τροποποιείται και λέγεται Ευαγγέλιο. Δεν ανήκει σε εμάς τίποτα, γιατί στοιχίζουμε το λόγο μας πίσω από το λόγο του Ιησού Χριστού γι’ αυτό και διωκόμεθα” τόνισε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος στο πύρινο κήρυγμα του. Δεν δίστασε να καυτηριάσει τη στάση όλων όσων βάλλουν εναντίον της Εκκλησίας η οποία αγωνίζεται για τον Λαό, όχι εξαιτίας των μεταμορφωμένων εν Ιησού Χριστώ όπως είπε αλλά των παραμορφωμένων από την αμαρτία και το Διάβολο.
“Ο Χριστός μεταμορφώνεται και μας αποκαλύπτει ελάχιστα την ουσία Του για να μας δείξει ότι αυτό το Φως είναι που έφτιαξε και μας δημιούργησε ώστε φεύγοντας από τον κόσμο να γίνουμε συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού” είπε ο Δεσπότης και τόνισε η Εκκλησία είναι παρούσα στην κρίση με γηροκομεία, παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία που στηρίζονται όχι στους έχοντες και κατέχοντες αλλά στους μεταμορφωμένους ανθρώπους που έχουν μέσα τους τον Χριστό.
Δεν παρέλειψε να επαινέσει τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου να μην επικυρώσει το Διάταγμα περί κατάργησης της προσευχής από τα Εκκλησία και να το επιστρέψει πίσω βασιζόμενος στις αμφιβολίες του ΣΤΕ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μάταια προσπαθούν να πλήξουν την Εκκλησία αφού όλοι έρχονται και παρέρχονται αλλά ο Χριστός πορεύεται, Ζει Κύριος ο Θεός!
Θερμές ευχαριστίες προς τους Μητροπολίτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον φετινό εορτασμό εξέφρασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος καθώς και προς τον ευσεβή Λαό τα συγχαρητήρια του για την συγκλονιστική συμμετοχή του στις λατρευτικές Εκδηλώσεις, ευχόμενος τα έτη πολλά.
Πριν την απόλυση ο προεξάρχων της ευχαριστιακής σύναξης, Σεβ. κ. Παύλος, ευλόγησε τα σταφύλια κατά το έθος, τα οποία μοιράστηκαν σε όλους τους πιστούς.
Μεταξύ των άλλων, παρέστησαν ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σαρίδης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης, ο Υποστράτηγος του Γ’ Σ. Στρατού Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Β. Ελλάδος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η πιο παλιά καμπάνα στην Κέρκυρα

Η παλαιότερη, πιθανότατα, καμπάνα του νησιού εντοπίστηκε και παρουσιάζεται από τον Γεράσιμο Δημουλά μέσα από άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή … [...]