ΛΟΓΟΣ ΜΘ΄: Παρηγορητικός στον συγγραφέα των παρόντων λόγων για ενδυνάμωση της υπομονής του, όταν φυλακίσθηκε

ΛΟΓΟΣ ΜΘ
Παρηγορητικός στον συγγραφέα των παρόντων λόγων
για ενδυνάμωση της υπομονής του, όταν φυλακίσθηκε

Μην στενοχωριέσαι, μην πικραίνεσαι, μην πονάς, αγαπητή ψυχή μου, που υποφέρεις αναίτια από όσους έπρεπε κανονικά να δεχθείς όλα τα αγαθά, επειδή τους έτρεφες με την πνευματική τροφή, πλούσια από τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή των ερμηνειών των ψαλμών του Δαυίδ από τους αγίους Πατέρες, που μετέφρασες από την ελληνική στην ένδοξη Ρωσική γλώσσα, καθώς και πολλά άλλα, ωφέλιμα για την ψυχή βιβλία, από τα οποία άλλα μεταφράστηκαν από εσένα και άλλα, τα οποία περιείχαν πολ-λα λάθη, διορθώθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο.
Αντιθέτως, πρέπει να ευχαριστήσεις τον Κύριό σου, να τον επαινείς και να τον δοξάζεις συνειδητά, επειδή σε αξίωσε στην παρούσα ζωή να του ανταποδώσεις πλούσια όλο το χρέος σου και αυτά τα τάλαντα που Του όφειλες. Ιδού λοιπόν, μην θεωρήσεις αυτόν τον χρόνο ως χρόνο οδυρμού, αλλά ως χρόνο θείας χαράς, για να μην υποστείς ακόλαστη, διπλή φθορά εξαιτίας της αχαριστίας σου. Αντιθέτως, να χαίρεσαι και να αγάλλεσαι με σωφροσύνη, επιδιώκοντας να διάγεις πάντοτε ταπεινή ζωή με ευγνωμοσύ-νη, με αγαθή ελπίδα και με τιμιότητα, τα οποία κάνουν να θαυμάζεται η βασιλεία των ουρανών, η οποία είναι ασύγ­κριτη με όσα συναντούμε στον παρόντα κόσμο μας. Αν διαθέτεις πάντοτε έτσι τον εαυτό σου και κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθείς να φέρεις μέσα σου τον άρχοντά σου, τότε να χαίρεσαι και να αγάλλεσαι [1], όπως δίνει εντολή ο Κύριός σου, επειδή η ανταμοιβή σου θα είναι μεγάλη στους ουρανούς.
 
1.  Πρβλ. Ματθ. 5,12.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πότε η ύλη φέρνει χαρά.

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, την 16 Νοεμβρίου 2018. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]

Είναι το σχολείο μου

Η ζωή είναι το σχολείο μου. Προσπαθώ να αριστεύσω, ακολουθώντας το δρόμο της τιμής.   Άλκοτ Άμος (Αμερικανός φιλόσοφος)     … [...]

Χειμερινές εικόνες

Καλημέρα με μία όμορφη εικόνα από τα ορεινά μας που ντύθηκαν τα χειμερινά τούς. Περτούλι σήμερα.   … [...]