Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος

Η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζει και η χάρις του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της Συμβασιλεύουσας, ενισχύεται και δυναμώνει, ενώ η «μυροθήκη» του, στέκεται αρωγός στην ένδοξη και πολύπαθη πόλη.
Μέσα στο λαμπρό και έντονα θρησκευτικό κλίμα της εορτής, μιας εορτής που πρωτοστατεί το πνευματικό σύμπαν της Ορθοδοξίας, τελέστηκε ο πολυαρχιερατικος Εσπερινός του Χριστομίμητου Μεγαλομάρτυρος.
Ο μεσίτης της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος που έζησε, κατοίκησε, περπάτησε και πότισε με το αίμα του την αγαπημένη του πόλη, είναι αιωνίως παρών, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό δεσμό πίστεως με το ευσεβές πλήρωμα της βυζαντινής πόλης.
Στην όμορφη πόλη του αγίου Δημητρίου, πανηγυρίζεται η μνήμη του με την πιο επιβλητική μεγαλοπρέπεια, γιατί είναι η πατρίδα όπου γεννήθηκε κι όπου μαρτύρησε, κι όπου άπειρα θαύματα έκανε και την έσωσε τόσες φορές από φανερούς κινδύνους. 
Ο βίος και κυρίως το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, αποτελεί για κάθε Χριστιανό, στοιχείο που πρέπει να εισχωρήσει στα βιώματα του, αποτελώντας παράδειγμα υπομονής και γενναιότητα στις μεγάλες λύπες μας, στις στενοχώριες, στις αρρώστιες, στις περιστάσεις όπου μας πνίγει ο σύγχρονος ειδωλολάτρης της εξουσίας και του χρήματος, καθώς όσο και αν φαίνεται πως ο Θεός ανέχεται καμιά φορά το άδικο και το στραβό, είναι δίκαιος, και το πληρώνει με τον τρόπο και την ώρα που εκείνος ξέρει.
Του πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρουούλων κ. Παντελεήμονος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά κ. Ιωάννου, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Λύδδης κ. Δημήτριος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων κ. Στεφάνου, των Θεοφ. Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Αμθίμου.
Πλήθη πιστών συμμετέχουν στην πανηγυρική Ακολουθία του Εσπερινού και συρρέουν συνεχώς να προσκυνήσουν την μυροβλύζουσα λάρνακα και την πανσεβάσμια Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά καθώς και τις Εικόνες του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα και του Αγ. Ιωάννου Βαζελώνος εκ των Ιερών Μητροπόλεων Εδέσσης και Κοζάνης αντίστοιχα.
Τον θείο λόγο κήρυξε θεολογικά ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για τα διδάγματα που πηγάζουν από το Μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου που φωτίζει την Θεσσαλονίκη και ολάκερο τον ορθόδοξο κόσμο, για την φανέρωση της αλήθειας του Ευαγγελίου και για την ανάγκη να δώσουν όλοι οι χριστιανοί περιεχόμενο στην πίστη τους δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χριστό.
Την ίδια μέρα που τιμάται ο Μεγαλομάρτυρας του Χριστού Δημήτριος, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της, συνδυάζοντας άριστα ο ομιλητής την ελευθερία του καθενός και του μαρτυρικού τόπου της Θεσσαλονίκης. 
Με αισθήματα ευγνωμοσύνης προσφώνησε τους προσκληθέντες αρχιερείς ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπογραμμίζοντας τη δυνατή ομιλία του Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και τη δυνατότητα που προσφέρει η εορτή του Πολιούχου και Προστάτου της Θεσσαλονίκης σε όλους να διδαχθούν, να ενισχυθούν και να ενδυναμώσουν τον αγώνα τους και να τονώσουν την πίστη τους. 
Τέλος ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Διακόνους για τη συμμετοχή τους και το πολυπληθές εκκλησίασμα που προσήλθε με ευλάβεια στο μεγάλο προσκύνημα του Χριστομίμητου Αγίου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
{youtube}iQUwEV5iLUQ{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12761 – Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους, παρουσία του Προέδρου της Βουλγαρίας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου η Ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου, παρουσία του Προέδρου της … [...]

Η Ανάσταση του Κυρίου – μέρος β΄

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]

«Θέρμη η εν τω Θερμαίω κόλπω οικημένη»

Η ιστορία του  δήμου Θέρμης από την προϊστορία μέχρι και την οθωμανική περίοδο θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν ο δήμος Θέρμης και η Εφορεία  … [...]

Ο άφρων πλούσιος

Σας είπα και άλλοτε, αδελφοί μου χριστιανοί, ότι η Εκκλησία μας σαν φιλεύσπλαγχνος μητέρα που είναι, αυτήν την χειμερινή περίοδο, που από παλαιά οι συνθήκες της ζωής ήταν … [...]

12760 – Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Καλύβη των Ιωασαφαίων στα Καυσοκαλύβια

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ κατόπιν προσκλήσεως του Γέροντος της Ιεράς Καλύβης των Ιωασαφαίων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Νεόφυτου και του Ηγουμένου της … [...]