Μαθητικό Συνέδριο ''Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο''

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» που διοργάνωσε στην πόλη μας το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης ‘Μανόλης Ανδρόνικος’ στις 18-19 Μαρτίου 2017.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 850 περίπου μαθητές από 50 σχολεία από όλη την Ελλάδα (τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιουνίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα), οι οποίοι με την επίβλεψη των καθηγητών τους εκπόνησαν και παρουσίασαν συνολικά 110 εργασίες για ποικίλα θέματα που σχετίζονται με τη σχέση της Θεολογίας με την Ορθόδοξη Παράδοση και Ζωή, την Κοινωνία, την Επιστήμη και την Τέχνη.
Όπως και τις άλλες χρονιές, έτσι και φέτος οι εργασίες των παιδιών παρουσίασαν εξαιρετική πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και φαντασία, που απέδειξε και πάλι ότι η Θεολογία και το Ορθόδοξο βίωμα μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκ βάθους καρδίας:
Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και τους Κυριακή Αντικουλάνη, Θεολόγο και Δημήτριος Σαλονικίδη, Φιλόλογο.
• το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, που παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του και τους υπεύθυνους του Ιδρύματος κ. Πασχάλη Μαστράφη και Αντώνη Βαρβατσούλια που στήριξαν με πολλαπλό τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου. • τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων/νο Ζαγναφέρη και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας κ. Γεώργιο Εφραιμίδη για την έμπρακτη συνεισφορά τους στην οργανωτική υποστήριξη του Συνεδρίου. • τον Δ/ντη της Εκκλησιαστικής Εστίας Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Αντικουλάνη, για την χωρίς φειδώ υποστήριξη του οργανωτικού σκέλους του Συνεδρίου. • τον εργαστηριακό συνεργάτη του Τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού των ΑΤΕΙ Θεσ/νικης κ. Διονύσιο Σαλονικίδη, για την άψογη τεχνική υποστήριξη που παρείχε καθόλη τη διάρκεια του Συνεδρίου. • τα ΚΤΕΛ του Νομού Ξάνθης, για την έκπτωση που παρείχαν στους μαθητές που μετακινήθηκαν στην πόλη της Ξάνθης με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. • τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης οι οποίοι με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κας Περιστέρας Αλεξιάδου, Θεολόγου, έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της γραμματειακής υποστήριξης του Συνεδρίου με θαυμαστή υπευθυνότητα και πρωτοφανή επαγγελματισμό. Πάνω απ’ όλα όμως νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο.

α

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκεί που δεν φαίνεται o Θεός

Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός,στη πραγματικότητα υπάρχει!Εκεί που νομίζεις ότι είσαι μόνος,εκεί είναι που σε περιτριγυρίζει ο Θεός.Εκεί που λες ότι κανείς δεν σε ακούσει, … [...]

«Αναζητώντας την Αγιότητα»

Σύμφωνα με τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν: «Η αγιότητα των αγίων δεν είναι παρά η αποκάλυψη και η πραγματοποίηση της αγιότητας που ο καθένας μας έλαβε κατά την ημέρα του … [...]