Μαρωνείας: ''Η γειτονική χώρα χρωστάει ακόμα στην Ελλάδα''

Για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γειτονική Eκκλησία και τη συνέχιση της διεκδίκησης των εκκλησιαστικών θησαυρών

Στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη Δοροστόλου, μετά από πρόσκληση του εκεί Μητροπολίτη Αμβροσίου, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελέημων, μαζί με τους Μητροπολίτες Κοζάνης κ. Παύλο και Ελασσόνος κ. Χαρίτωνα από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδας, στον εορτασμό για τη θεμελίωση του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου ανήμερα της εορτής του Αγίου.
Η επίσκεψη όμως δεν ήταν τυπική, σημείωσε ο Μητροπολίτης, αλλά είχε σαν στόχο να αποκτηθούν οι σχέσεις που πρέπει με τους γείτονές μας αλλά και να οικοδομηθεί μια σχέση, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δύο λαών.
«Ήταν δύσκολο να αφήσω την ημέρα του Αγίου Δημητρίου τη Μητρόπολη, αλλά υπερέβην εαυτό για να αποκτηθούν οι σχέσεις που πρέπει, γιατί η γειτονική χώρα χρωστάει ακόμα στην Ελλάδα» σημείωσε, αναφερόμενος στους εκκλησιαστικούς θησαυρούς από μοναστήρια και εκκλησίες της Βορείου Ελλάδας που είχαν αφαιρεθεί από τους Βούλγαρους κατά την κατοχή.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες σχέσεις ώστε σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και φιλικών σχέσεων να μην πάψουμε ποτέ να τα διεκδικούμε, γιατί είναι δικά μας» σημείωσε ο Μητροπολίτης, που επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή με αυτή την ιδιότητα.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν 25 Μητροπολίτες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, και αποτέλεσε αυτή μια καλή ευκαιρία, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, για μια επικοινωνία με αυτούς, γιατί «ό,τι γίνεται ξεκινά με τη σχέση των προσώπων και μετά με όλα τα άλλα».
Σημείωσε δε πως έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και παρόλο που υπήρχαν μητροπολίτες από τη Ρωσία και τη Ρουμανία που είχαν περισσότερα πρεσβεία Αρχιεροσύνης από αυτούς, προτάχθηκαν οι μητροπολίτες της Ελλάδας και οικοδόμησαν κάτι καλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει να είσαι χριστιανός;

π.Θεμιστοκλή Μουρτζανού Ποιο είναι το πρακτικό όφελος να είναι κάποιος χριστιανός; Αυτό είναι το ερώτημα που πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι, διατυπώνουν στην εποχή … [...]

Ομολογία πίστεως στον εργασιακό χώρο…

Αποτελεί μία καθημερινή κατάσταση το φαινόμενο, οι άνθρωποι που ακολουθούν πνευματική ζωή, να αντιμετωπίζουν κυρίως στον εργασιακό τους χώρο, κάποια συμπεριφορά που τους … [...]

Γιατί θυμώνουμε…

– Γέροντα, εγώ νομίζω ότι δεν θυμώνω, αλλά απλώς νευριάζω. – Πώς γίνεται αυτό, βρε παιδί; Αν νευριάζης, πρέπει να εξετάσης να δης μήπως έχεις το πάθος του θυμού. Άλλο αν … [...]