Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος σε Πρόεδρο Βούτσιτς: ''Όποιος αρνείται την ιστορία θα πρέπει να ντρέπεται''

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Αιχμές κατά του Προέδρου της Σερβίας άφησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βούτσιτς, πως δεν θα υπάρξει αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου χωρίς “συμβιβαστική λύση”.
Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Νόβι Παζάρ, τόνιζε ότι “αυτός που αρνείται την ουσία, την μνήμη και τα ιερά θα πρέπει να ντρέπεται…Αυτό είναι μια ντροπιαστική ιστορία”.
Επίσης ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επέκρινε και τους πολιτικούς εκείνους, που μιλάνε για τη «διαθήκη του Κοσσυφοπεδίου» ως «μυθολογία», υπενθυμίζοντας ότι η διαθήκη αυτή «είναι ενσωματωμένη με την ιστορία και την εθνική ουσία του σερβικού λαού».
“Λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπάρχει τίποτα στο κεφάλι τους, αλλά στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει! Δεν υπήρξαν μόνο νεκροταφεία και τάφοι, αλλά και ιερά και ο λαός του Θεού, εκείνο το μέρος που είναι το πιο σταθερό στη διαθήκη που δόθηκε στον Θεό και στον Άγιο Πρίγκηπα Λάζαρο” – δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμφιλόχιος.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Μάρκο Τζούριτς, έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο σχετικά με τις “αιχμηρές δηλώσεις” κατά του Προέδρου Βούτσιτς.
Στην επιστολή ο κ. Τζούριτς δεν αρνείται το δικαίωμα του Σεβασμιωτάτου να εκφράσει την άποψή του, αλλά τονίζει ότι ο κ. Αμφιλόχιος κατηγορεί τον πρόεδρο της Σερβίας ότι “απευθύνεται στους Ορθόδοξους” όχι για ό, τι έχει ήδη κάνει, αλλά για αυτό που θα μπορούσε να κάνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εάν δεν λάβει κάτι σε αντάλλαγμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

To τεράστιο βιολί

Η Κατερίνα μπήκε στο ωδείο. Μια πολύ ευγενική κυρία της είπε να περιμένει έξω από μια αίθουσα. Σε λίγο θα έκανε το πρώτο της μάθημα στο βιολοντσέλο. Ήταν πολύ χαρούμενη … [...]

Σόλων ο Αθηναίος

Ένας κοσμογυρισμένος σοφός ήταν ο Σόλωνας από την Αθήνα. Είδε και άκουσε πολλά στα εμπορικά του, κυρίως, ταξίδια και με την εμπειρία και τη σοφία του αγάπησε και ύμνησε … [...]