Μεσσηνίας: ''Ο Άγιοι μέσα από τα Λείψανα γίνονται δείκτες της χάριτος της δωρεάς του Θεού''

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη την 11η του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., η Ιερά Αγρυπνία επί τη ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστού τρόπου ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος εμαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.
Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων κ.κ. Νικηφόρος.
Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ετελέσθη εις τον Ιερό Ναό της Κυράννης και εν συνεχεία, συνοδεία ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι κρατούσαν αναμμένες λαμπάδες και υπό του ήχου του ταλάντου, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ με κατάληξη τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011), όπου και πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο τέλος του οποίου και πάλι λιτανευτικός, διασχίζοντας όλη την κωμόπολη, τα Ιερά Λείψανα επέστρεψαν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται μόνιμα και σε περίοπτη θέση.
Μεταξύ των πιστών και πολλών προσκυνητών που παρευρέθηκαν κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, πολλοί κληρικοί της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ενώ τα αναλόγια των Ιερών Ναών κόσμησαν με την παρουσία τους και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλσίματός τους, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος καθώς επίσης και οι εκλεκτοί ιεροψάλτες της Βυζαντινής χορωδίας της Μητροπόλεως μας «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχων Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Μουσικολογιώτατο κ. Γεώργιο Φερεντίνο, οι οποίοι έψαλλαν τους προβλεπόμενους ύμνους και τον κανόνα της ημέρας, κατά διάρκεια του Εσπερινού και της Ιεράς Λιτανεύσεως.
Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθη στο γεγονός της ενθυμήσεως αυτής της ιστορικής στιγμής της ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης αλλά και στην μορφή του Οσίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ευχαριστώντας στο τέλος τους παρισταμένους Αρχιερείς που παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους το σπουδαίο αυτός γεγονός της για την περιοχή μας, καθώς και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα που προσήλθαν από διάφορες περιοχές του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχει με ευλάβεια και να προσκυνήσει τα Λείψανα της Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας.
Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, έκανε μία αναφορά στην τιμή των Λειψάνων και στην σημασία που έχουν για εμάς τα παραδείγματα των Νεομαρτύρων και ιδιαίτερα οι δύο σήμερα τιμώμενοι Άγιοι, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, έρχονται και μας απευθύνουν μία νέα πρόκληση και πρόσκληση. 
Έρχονται να μας πουν μέσα από τον βίο τους, την άσκησή τους, την πορεία τους στην σχέση τους με τον Θεό και την Εκκλησία του Χριστού, ότι παρόλο τα μαρτύρια τους ποτέ δεν οπισθοχώρησαν, ποτέ δεν επέτρεψαν στον εαυτό τους να απομακρυνθεί από την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον Κύριο και στο Μήνυμα του Ευαγγελίου.
Γι΄ αυτό οι Άγιοι μέσα από τα Ιερά Λείψανα τους και τις Εικόνες τους, γίνονται δείκτες της χάριτος της δωρεάς του Θεού και δείχνουν στον άνθρωπο αυτό το πνεύμα της ελπίδος, της ενδυναμώσεως και της προσδοκίας.
Σε εμάς εναπόκεινται αν θα τους εμπιστευτούμε και μπορέσουμε να αντλήσουμε αυτό το Πνεύμα της ελπίδας και της προσδοκίας.
Καταλήγοντας, την ομιλία του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι ο θαυμαστός τρόπος της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας, αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Καλούμεθα και εμείς σήμερα να γίνουμε δείκτες αλλά και συγχρόνως οι δότες αυτής της Χάριτος, της Ευλογίας, της Δυνάμεως και της Ενισχύσεως, όχι μόνο προς τον εαυτό μας αλλά κυρίως και προς τον συνάνθρωπο.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία της … [...]

Κυριακή Α΄ Λουκά: «Aδυσώπητος» Θεός;

Κυριακή Α΄ Λουκά: Ο «αδυσώπητος» Θεός. Α΄ Κυριακή του Λουκά σήμερα και το συναξάρι μνημονεύει την Αγία Ισαπόστολο Θέκλα, την Εύρεση της εικόνος της Παναγίας της … [...]

Όπερα, μια «άγνωστη γη» της Μουσικής

«Άσατε αυτώ και ψάλατε αυτώ, διηγήσασθε πάντα τα θαυμάσια αυτού» (Ψαλμ. 104,2). Μελωδήσατε με την φωνή σας ύμνον σε Αυτόν και ψάλατε μουσικές αρμονίες προς τιμή Του και … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος Η Αγία Θέκλα έζησε στους Αποστολικούς χρόνους, στους πρώτους δηλ. χρόνους του Χριστιανισμού. Πρόκειται περί μεγάλης Αγίας. Η Εκκλησία την … [...]

Αυτό για σήμερα!

Ἕνας χριστιανὸς βασανιζόταν συχνὰ ἀπὸ διάφορες μελλοντικὲς ὑποθέσεις. Ἀνησυχία του, τὸ τί θὰ γίνει αὔριο, τί θὰ γίνει μεθαύριο, τί μᾶς περιμένει τὴν ἑπομένη ἑβδομάδα. Ὅλη … [...]

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση … [...]