Με την ελληνική γλώσσα στις ΗΠΑ ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Με το θέμα της ελληνικής γλώσσας, το κλείσιμο των σχολείων και γενικότερα την ανεπαρκή μαθητεία της από τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής ασχολήθηκε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, τρίτη και τελευταία ημέρα των συνεδριάσεών της, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος επί 45 λεπτά της ώρας ανέλυε στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους συνοδικούς Μητροπολίτες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αρχιεπισκοπή στο θέμα της ελληνικής γλώσσας.
Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», πως η Αρχιεπισκοπή κάνει ό,τι μπορεί, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ποτέ τίποτε.
Υπογράμμισε ότι φταίει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον φταίνε οι ίδιες οι οικογένειες οι οποίες δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα στα σπίτια και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μάθουμε εμείς στα παιδιά Ελληνικά, αφού ούτε οι ίδιοι οι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους ελληνικά.
Πρόσθεσε πως οι δάσκαλοι τους οποίους στέλνει η ελληνική κυβέρνηση κάνουν τα παιδιά να μισήσουν τα Ελληνικά.
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας αναφερθείς στα σχολεία που κλείνουν, είπε ότι μας κατηγορούν ότι κλείνουν τα σχολεία αφού δεν πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς τα ελληνικά σχολεία τα οποία είναι ακριβά κι αν δεν πληρώσεις πώς θα ζήσει ένα σχολείο;
Επίσης, ο Μητροπολίτης κ. Σάββας διάβασε από το i-phone του ποιήματα του Καβάφη.
Στη συνέχεια αναγνώστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων. Στην κατακλείδα της συνεδρίασης ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου τον Φεβρουάριο θα γίνουν δύο εκλογές Μητροπολιτών του Σικάγου και της Σύμης.
Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τα μέλη της Συνόδου μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ιερού ναού των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας, όπου η κοινότητα παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη και των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος είναι Επόπτης της Περιφέρειας Υψωμαθείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο και είχε συμμετάσχει στα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τρέντον της Νέας Ιερσέης, προσκληθείς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.
Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος κομίζει μαζί του τον εγκεκριμένο κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία.
Το επόμενο βήμα είναι να καλέσει εκτάκτως σε συνεδρίαση την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, η οποία θα καταρτίσει το τριπρόσωπο από τα ονόματα που έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο.
Στη συνέχεια, θα σταλεί το τριπρόσωπο στο Πατριαρχείο η Σύνοδος του οποίου στη συνεδρίασή της του Φεβρουαρίου θα προβεί στην τελική εκλογή.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά θα ισχύσει και το λεγόμενο «μεταθετό», δηλαδή έχουν δικαίωμα εκλογής οι υπάρχοντες Μητροπολίτες οι οποίοι ήδη υπηρετούν σε Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Οπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ» ένας εκ των Μητροπολιτών που ενδιαφέρεται να μετατεθεί στο Σικάγο είναι ο τωρινός τοποτηρητής Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκαλύπτει ότι πρόσφατα είχε μεταβεί στο Πατριαρχείο ο Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σικάγου, ο οποίος μίλησε αρνητικά στον Πατριάρχη για τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο και του εξήγησε γιατί δεν θα πρέπει να γίνει Μητροπολίτης Σικάγου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους … [...]

Μακάριοι ων αφέθησαν αι ανομίαι

Ο μακαριστός Γέρων Αθανάσιος Μυτιληναίος, στην τέταρτη ομιλία του για το βιβλίο των Ψαλμών της Π. Διαθήκης, αναλύει τον 31ο Ψαλμό, στον οποίο ο Δαυίδ εκφράζει την χαρά … [...]

Επιφανών ανδρών πάσα γη τάφος;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνότερα αναφορά για τους πεσόντες ήρωες του έπους του 1940. Έχουν συσταθεί επιτροπές, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και γίνονται συζητήσεις … [...]

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης (1924-2017) ο από Μαλλών Ιεραπύτνης: ένας ΄΄παλαιοδιαθηκικός΄΄ μοναχός της Κρήτης

Γνωρίσαμε τον π. Ιωαννίκιο με την προτροπή φίλου μας, το 2011, ένα χρόνο πριν μετακομίσουμε από την Κρήτη στην Αθήνα .«Πήγαινετε» μας είπε «γιατί τον ταλαιπωρούν κάτι … [...]

Επιστήμη και Υπεροψία

Κάποιες  φορές, το  αντικείμενο  της  επιστημονικής  μελέτης  δημιουργεί  στους  επιστήμονες  την  εντύπωση  ότι  είναι  σε  θέση  να  κατανοήσουν  την  πορεία  των  … [...]

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΛΑΘΗΤΟ (21/01/2018)

"Πλάγιος του πέμπτου" 1) Άπαντες σχεδόν οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας ήταν εκεί! Άκουσαν το λαό τους και βρέθηκαν δίπλα του. Από τη Θεσσαλία και κάτω με εξαίρεση τον … [...]