Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Έλεγχος με το αζημίωτο'' (ΦΩΤΟ)

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου Ταύρου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος από τον Εφημέριο του Ναού και άλλους ιερείς.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
Θα ήθελα να τονίσω δύο χαρακτηριστικά της μεγάλης αυτής μορφής
1. Ασκητικότητα. Έτρωγε ακρίδες και μέλι άγριο και ήταν ντυμένος με ενα τρίχινο ένδυμα και με μιά δερμάτινη ζώνη. Εμείς ,βέβαια, δεν μπορούμε να φθάσουμε σ’αυτό το σημείο,αλλά να μπορούμε,τουλάχιστον,να κατευθύνουμε το Άρμα της υπάρξεώς μας.
Γιατί η ύπαρξή μας μοιάζει με ένα άρμα. Ίπποι του άρματος είναι τα ένστικτα και οι επιθυμίες μας. Ηνίοχος του άρματος ο ” ηγεμών νους ” , το ” νοερόν ” .
Πρέπει ο ηνίοχος να κατευθύνει τους ίππους. Πολλές φορές όμως οι ίπποι αφηνιάζουν και ανατρέποντας το άρμα σύρουν τον ηνίοχο.
Δηλ. Τα ένστικτα επιβάλλονται στην λογική. Γιατί όμως να μη αφήνουμε ελεύθερη την ικανοποίηση των ενστίκτων,όπως στά ζώα;
Διότι στα ζώα υπάρχει αυτοματισμός στην ικανοποίηση των ενστίκτων. Στον άνθρωπο τα όρια πρέπει να τα ορίσει η λογική,αλλοιώς οδηγούμεθα στην αμετρία με όλες τις συνέπειές της.
2. Εδραίος στα πιςτεύω του μέχρι θανάτου. Ελέγχει τον Ηρώδη και αυτό το πληρώνει με την ζωή του. Είναι γνωστά τα γεγονότα.
Ερωτάται εμείς μπορούμε να ελέγχουμε τους άλλους ; Ναι υπό δύο προϋποθέσεις:
α. Να ελέγχουμε πρώτα τον εαυτό μας. Γιατι πώς θα ελέγξουμε τους άλλους για πράγματα που είμαστε και εμείς ένοχοι ;
β. Να μή ελέγχουμε με το αζημίωτο. Συνήθως ελέγχουμε τους πάντες και τα πάντα χωρίς κόστος. Είμαστε όμως έτοιμοι να ελέγξουμε όταν διακινδυνεύουμε να χάσουμε την εύνοια ενός ισχυρού ή μια θέση ή ένα οικονομικό όφελος ; Ή τότε ” τηρούμε σιγήν ιχθύος ” ; Ή είμαστε ” τοις αςθενέςει λέοντες και τοις κρατούςι κύνες ” ; ( Γρηγόριος Θεολόγος ).
Αυτά τα χαρακτηριστικά του Προδρόμου ας μας προβληματίσουν. Στην Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην τελετή ανακηρύξεως της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εις … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος Η Αγία Θέκλα έζησε στους Αποστολικούς χρόνους, στους πρώτους δηλ. χρόνους του Χριστιανισμού. Πρόκειται περί μεγάλης Αγίας. Η Εκκλησία την … [...]