Μητροπολίτης Κορωνείας: «Έχουμε «ένδυμα γάμου»; (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 2α Σεπτεμβρίου (ΙΔ Ματθαίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.
Στο κήρυγμά του πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από το ερώτημα “πώς εισήλθες ώδε μη έχων ένδυμα γάμου”; που απηύθυνε ο Βασιλεύς, όταν διέκρινε μέσα στην αίθουσα κάποιον ντυμένον ακατάλληλα. Περί ενδύματος, λοιπόν, ο λόγος.
Οι πρωτόπλαστοι, ως γνωστόν,ήσαν γυμνοί, όμως δεν αισχύνονταν. Γιατί, οπως λένε οι Πατέρες, ήσαν ντυμένοι με την “θεοΰφαντον στολήν της Χάριτος”.
Μετά την πτώση και την επανάσταση κατά του Δημιουργού έχασαν την Χάρη του Θεού. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη γύμνια από το να είναι κανείς απογυμνωμένος από την Χάρη του Θεού.
Όμως ο Χριστός με την ενανθρώπισή Του ενδύεται την ανθρώπινη φύση – ύπαρξη,για να την ανακαινίσει και αγιάσει. Και κάθε ένας που βαπτίζεται στο όνομα της Αγ. Τριάδος ενδύεται και πάλι την στολή της Χάριτος.
Τον ίδιο τον Χριστό. Αφού “όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε” μας λέει, ο, Απόστολος (Γαλάτ. γ, 27). Και ο Ιερός Φώτιος: “Τον Χριστόν ουχ ως ιμάτιον περβαλλόμεθα, αλλ’ως την καρδίαν πληρούμενοί τε φωτός και το πρόσωπον Χάριτος”.
Όμως το ένδυμα αυτό κατα την διάρκεια της ζωής μας συνήθως σπιλώνεται από την αμαρτία. Και τότε; Τότε υπάρχει το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της μετανοίας.
Και μας τονίζει ο Απόστολος: “αποθέσθαι υμάς… τον παλαιόν άνθρωπον……και ενδύσασθαι τον καινόν άνθρωπον” (Εφεσίους δ, 22 και 24). Η εικόνα είναι παρμένη από το βάπτισμα των ενηλίκων των πρώτων αιώνων. Πόσες φορές μπορεί να γίνει αυτό;
Ο Ιερός Χρυσόστομος απαντά: “οσάκις αν αμάρτης είσελθε μετανόησον, ιατρείον εστίν ενταύθα, συγχώρησιν αμαρτημάτων παρέχον ” .
Για όλους και πάντα είναι ανοιχτή η θύρα της μετανοίας. Η θύρα του ελέους του Θεού. Που μας καλεί στη μετάνοια και στην αγιότητα. Να μη είμαστε μόνο οι “κλητοί” αλλά και οι “εκλεκτοί”.
Οχι μόνο οι καλεσμένοι,αλλά και οι διαλεγμένοι. Κλήση μας είναι η αγιότητα. Προσέξτε, είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας, μεγάλος, σπουδαίος άνθρωπος θα ήθελες να γίνεις αν μπορούσες. Αγιος θα μπορούσες να γίνεις αν ήθελες. Αρκεί να συμμαχίσεις με τον Θεό! Αυτό ισχύει για όλους μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]