Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Γιατί η νίκη των Εικόνων, είναι νίκη της Ορθοδοξίας;''

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Καλλιθέας πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Νικόλαο Κλάδη, Προϊστάμενο του Ναού και τους ιερείς του Ναού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ελαβε χώρα η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του Ναού και αναγνώσθηκαν οι καθορισμένες περικοπές από το Συνοδικό της Οθοδοξίας.
Προ της Απολύσεως μαζί με τις ευχές του ο Σεβασμιώτατος απευθύνοντας σύντομες σκέψεις είπε:
Τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί η Εκκλησία έδωσε και δίνει τόση σημασία στις Ι. Εικόνες, ώστε η αναστήλωσή τους να θεωρείται θρίαμβος της Ορθοδοξίας;
Αφού ο Υιός του Θεού ενανθρώπισε, προσέλαβε δηλ.πήρε ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη και μορφή,άρα μπορούμε να εικονίζουμε την ανθρώπινη μορφή του Χριστού.
Η Εκκλησία στην απόρριψη των εικόνων είδε τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί η πραγματική ενανθρώπιση.
Οπότε καταρρέει όλο το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Και αφού εικονίζουμε τον Χριστό, φυσικό είναι να εικονίζουμε και τους Αγίους, που ήσαν άνθρωποι με ανθρώπινη μορφή και αποδείχθηκαν εικόνες Χριστού με την ζωή τους.
Βέβαια η Εκκλησια πάντοτε προειδοποιεί και προστατεύει τους πιστούς από τις υπερβολές. Δεν λατρεύουμε τις Εικόνες.
Αυτό θα ήταν ειδωλολατρία. Προσκυνούμε τιμητικά τις Εικόνες και η τιμή “επί το πρωτότυπον διαβαίνει”. Δηλ.η τιμή απευθύνεται στο εικονιζόμενο πρόσωπο.
Επειδή είμαστε και σωματικά όντα με αισθήσεις, η εικόνα μας βοηθεί να καλλιεργήσουμε μια προσωπική, καρδιακή, πνευματική,υπαρξιακή σχέση με το εικονιζόμενο πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων.
Γι’αυτό είναι πολύτιμη η προσφορά της Εκόνας και ορθώς η Εκκλησία εορτάζει την θριαμβευτική νίκη των Εικόνων,ως νίκη της Ορθοδοξίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου α) Τι σημαίνει ευαγγελισμός β) Η θέωση της Παναγίας γ) Θεοτόκος και προπατορικό αμάρτημα δ) Υπακοή και ελευθερία … [...]

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α’ … [...]

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και … [...]