Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Η Αγία Αναστασία πρότυπο θάρρους και αγάπης'' (ΦΩΤΟ)

Έπειτα από πρόσκληση του Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νικαίας Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Ραπτάκη και με την άδεια του οικείου Μητροπολίτου Νικαίας Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.
Σημειωτέον ότι την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η Ενωσις των εκ Μαγνησίας, Χορόσκιοϊ και περιχώρων καταγομένων, τιμώντας την προστάτιδα της Μικρασιατικής πατρίδας των.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Ραπτάκης και οι προσκυνηταί ιερείς Αρχιμ. Μάξιμος Αδαμίδης και Πρωτοπρ. Πέτρος Μελιδώνης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος είπε ότι η Αγία Αναστασία ήταν από πλούσια οικογένεια με άνδρα ειδωλολάτρη.
Κρυφά, λοιπόν, από τον άνδρα της με μια δούλη της εισχωρούσε στις φυλακές,δωροδοκώντας τους δεσμοφύλακες.
Εκεί περιποιώνταν τα τραύματα των φυλακισμένων χριστιανών,που είχαν υποστεί μαρτύρια και περίμεναν και τον μαρτυρικό θάνατο.
Γι ‘ αυτό φέρει και το προσωνύμιο Φαρμακολύτρια. Με τα φάρμακα, που μετέφερε, προσπαθούσε να απαλύνει τον πόνο των πληγωμένων.
Και γι’ αυτό και μείς της ζητάμε να απαλύνει με τις πρεσβείες της προς τον Κύριο τις ασθένειες και τα τραύματα των ψυχών και των σωμάτων μας.
Τελικώς, βέβαια, αποκαλύφθηκε και οδηγήθηκε και εκείνη στον μαρτυρικό Θάνατο.
Σε μιά εποχή, που οι γυναίκες αναζητούν πρότυπα, προβάλλει η Αγία Αναστασία ως ένα λαμπερό πρότυπο θάρρους και αγάπης.
Το θάρρος ακούγεται σαν μια ανδρική αρετή και ιδιότητα. Και όμως η Αγία Αναστασία, μια γυναίκα έδειξε απαράμιλλο θάρρος, όταν με κίνδυνο της ζωής της εισχωρούσε στις φυλακές και με το ίδιο θάρρος αλύγιστη υπέμεινε το μαρτύριο, διαψεύδοντας τον λόγο περί του “ασθενούς φύλου”.
Τό θάρρος που πηγάζει από την πίστη στον Χριστό είναι απαραίτητο όπλο στις δυσκολίες της ζωής.
Και η αγάπη της Αγίας είναι αξιοθαύμαστη. Με κίνδυνο πρόσφερε την αγάπη της και ανακούφιζε τις πληγές των φυλακισμένων χριστιανών.
Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο όπλο της γυναίκας, που μπορεί μ’ αυτό να ακτινοβολήσει την θέρμη της καρδιάς της μέσα στην οικογένεια πρώτα.
Εξισορροπώντας καταστάσεις και ειρηνεύοντας τις καρδιές. Αλλά ακτινοβολώντας και έξω από το σπίτι.
Πόσες γυναίκες εθελόντριες εργάζονται σήμερα στις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας μας ανακουφίζοντας τις ανθρώπινες ανάγκες των “ελαχίστων” αδελφών του Χριστού! Η αγάπη, άλλωστε, είναι τα διαπιστευτήρια του πιστού.
Να λοιπόν ένα αξιομίμητο πρότυπο θάρρους και αγάπης για όλες σας, αλλά και για όλους μας, για κάθε ενα που θέλει να είναι και να αναγνωρίζεται ως πιστός, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.
Ακολούθησε Αρτοκλασία των εορταζόντων και Απόλυσις αφού ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε σε όλους τις πρεσβείες της Αγίας και καλά Χριστούγεννα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μακεδονία: Η Κιβωτός της Ρωμηοσύνης

Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος Ἡ Ιερά Μητρόπολή μας, Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου, ἀφιερώνει τό Ἡμερολόγιό της 2019 στήν «Μακεδονία μας». Στήν ἔκδοση αὐτή ὑπάρχει καί ἡ … [...]

Βεβήλωσαν τον Μητροπολιτικό Ναό Χίου

Του Παντελή Φύκαρη Με συνθήματα κατά του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και όσων εναντιώνονται στη συμφωνία των Πρεσπών, γέμισαν τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της … [...]

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑ

Καταγωγή Ο Μέγας Ευθύμιος γεννήθηκε το 377 στην Μελιτινή της Αρμενίας, κοντά στον Ευφράτη ποταμό. Τότε βασίλευε ο Γρατιανός. Ήταν από επίσημη οικογένεια. Ο πατέρας … [...]