Μητροπολίτης Κορωνείας: «Ο καθαρώτατος ναός» και οι ναοί (ΦΩΤΟ)

Κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτης Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,προσκληθείς, χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Βασιλείου Πειραιώς.
Τον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού.Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από το Κοντάκιο της εορτής.
Σε όλες τις δεσποτικές εορτές – του Δεσπότου Χριστού – ή θεομητορικές – της Παναγίας – εκτός από το Απολυτίκιο,είπε,ψάλλεται και ένας άλλος ύμνος: το Κοντάκιο. Το Απολυτίκιο συνήθως περιγράφει το γεγονός της εορτής. Το Κοντάκιο προχωρεί στην βαθύτερη θεολογική σημασία της εορτής.
Το σημερινό Κοντάκιο των Εισοδίων της Θεοτόκου αρχίζει με την φράση: “ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος” Αυτός ο χαρακτηρισμός αναφέρεται, βεβαίως, στην Παναγία.
Την ονομάζει “ναόν” και μάλιστα “καθαρώτατον”, διότι στην γαστέρα της κατοίκησε ο Θεός. Ο Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός. Το δεύτερο Πρόσωπο της Αγ. Τριάδος.
Και έτσι η Παναγία με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, την “Δυναμη του Υψίστου”, που κατέβηκε επάνω της κατά τον Ευαγγελισμό,έδωσε την ανθρώπινη φύση – σώμα και ψυχή ανθρώπινη – στον Θεό,που ενανθρώπισε,για να ανακαινίσει και θεώσει την ανθρώπινη ύπαρξη.
Σ’ αυτήν την ανακαίνιση μετέχει κάθε βαπτισμένος πιστός. Γι’ αυτό και κάθε βαπτισμένος πιστός είναι ,τηρουμένων των αναλογιών, ναός Θεού. 
“Ημείς ναός Θεού εσμέν ζώντος ” ( Β Κρινθ. στ, 16 ) διακηρύσσει ο Απ. Παύλος. Ο άνθρωπος, ως ψυχή και σώμα, γίνεται ναός του Θεού. Και ” το Πνεύμα του Θεού εν ημίν οικεί ” ( Α Κορινθ. γ, 16 ).
Αυτό όμως γεννά ορισμένες υποχρεώσεις. Ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας σε ένα Ναό;
1. Τον διατηρούμε καθαρό. Επομένως και τον εαυτό μας οφείλουμε να τον διατηρούμε καθαρό από κάθε “μολυσμό σαρκός και πνεύματος” (Β Κορινθ. ζ, 1). Και όταν παρά ταύτα κάποτε λερωθεί από την αμαρτία; Τότε έχομε το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας, που καθαρίζει “την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων ” (Έβρ.θ,14).
2. Τον διακοσμουμε με ό,τι καλλίτερο και ωραιότερο τον Ναό. Τα κοσμήματα για τον ζωντανό ναό, τον εαυτό μας είναι οι αρετές. Οι καρποί του Αγ. Πνεύματος. Πώς αποκτώνται;
Με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος,όταν μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, αλλά και με την δική μας προσπάθεια. Ο Ι. Χρυσοστομος τονίζει σχετικώς ότι όλα γίνονται με την συνεργία της Χάριτος του Θεού και της προαιρέσεως και προσπάθειας του ανθρώπου.
Αυτό είναι το μήνυμα,που απευθύνει σε όλους μας σήμερα “ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος”, η Παναγία. Μας θυμίζει την ευθύνη μας. Είστε κι εσείς ναός του Θεού μας λέγει. Άρα λούζεσθε στην Χάρη του Θεού και αγωνίζεσθε! Θα την ακούσουμε όμως;
Σημειωτέον ότι στον Ι. Ναό υπάρχει αντίγραφο της Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας εξ Αγ. Όρους,που ιδιαιτέρως ορίστηκε να τιμάται κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε προ της Απολύσεως η Παναγία να είναι η παραμυθία – παρηγοριά – η σκέπη και η προστασία όλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ