Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Παναγία, η Σκέπη των πιστών'' (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακη 28η Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού, πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο και μοναδικό εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη και τον διάκονο Παναγιώτη Καζαμία.
Η εορτή της Αγ. Σκέπης είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, έχει την αρχή της στο Βυζάντιο, όταν η Κωνσταντινούπολη σώθηκε από επίθεση των Αγαρηνών (Αράβων).
Η σωτηρία αποδόθηκε στην Παναγία, που την είδαν με το μαφόριό της (κάλυμμα από κεφαλής μέχρι ποδών) να καλύπτει, να σκεπάζει την Πόλη και τον λαό.
Με απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας μας (1952) η εορτή μεταφέρθηκε από την 1ην στις 28 Οκτωβρίου – επέτειο του ΟΧΙ – για να τονισθεί ότι πάλι η Παναγία προστάτευσε το γένος των Ελλήνων και παραμένει η Υπέρμαχος Στρατηγός μας.
Βέβαια η Παναγία δεν κάνει διακρίσεις σε λαούς και σε ανθρώπους. Όμως δεν μπορεί να ευαρεστείται σε πολέμους επιθετικούς και επεκτατικούς και επομένως άδικους.
Πάντως στο Έπος του 40 ήταν πολύ έντονη η πίστη στην προστασία και σκέπη της Παναγίας. “Στην γλυκιά Παναγιά προσευχόμαστε όλοι νάρθετε ξανά” νικητές, τραγουδούσε και η τραγουδίστρια της νίκης.
Από την στιγμή,που ο Χριστός πάνω από τον Σταυρό,είπε στον Ιωάννη ”ιδού η μήτηρ σου”, η Παναγία έγινε η μητέρα όλων των πιστών. Και πάντοτε οι πιστοί καταφεύγουν στην Παναγία όταν “τα νέφη των λυπηρών” καλύπτουν την ψυχή τους “ώσπερ μέλισσαι κηρίον”.
Η Παναγία είναι η ελπίδα και το στήριγμά μας. Υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας δεομένης με ανοιχτά τα χέρια. Για να τονισθεί η πίστη μας ότι δεν σταματά να δέεται για όλους όσοι καταφεύγουν στην σκέπη της. Είναι η “Πλατυτέρα των Ουρανών”.
Στον Ουρανό – συμβολικά ομιλούμε βέβαια – πηγαίνουν οι άγιοι. Για μας τους υπόλοιπους υπάρχει η αγκαλιά της Παναγίας,που είναι Πλατυτέρα των Ουρανών.
Και ποιά είναι η συμβουλή της Μεγάλης μας Μητέρας ; “Ο,τι αν λέγει υμίν ποιήσατε”.
Είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους της Παναγίας,που αναφέρεται στα Ευαγγέλια. Τον είπε στους υπηρέτες στο γάμο της Κανά.
Το ίδιο επαναλαμβάνει και σε μας και σ’ όλους τους λαούς. Αν κάναμε ό,τι μας λέει ο Χριστός,δεν θα υπήρχαν συγκρούσεις, πόλεμοι, αιματοχυσίες. Θα βασίλευε η αρμονία και η ειρήνη.
Δεν θα υπήρχαν ανισότητες, ανταγωνισμοί δυνάμεων,ερείπια, θύματα,άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. 
Αυτό,ίσως, φαίνεται “ου-τοπία”. Όμως αυτό ας βρεί “τόπο” στον καθένα μας. Ας προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε την αρμονία και την ειρήνη στις οικογένειές μας, στο περιβάλλον μας, στις καρδιές μας. Γιατί μόνο αν φτιάξει ο κόσμος μέσα μας θα φτιάξει και ο κόσμος γύρω μας.
Προ της Απολύσεως έγινε η Δοξολογία της ημέρας και ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε για την Πατρίδα μας και στον καθένα μας την προστασία και την σκέπη της Παναγίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ