Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Στιλέτο ή σφουγγάρι;'' (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 12η τ.μ. (ΙΑ Ματθαίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου.
Στο κήρυγμά του, εξ αφορμής της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, ομίλησε για την συγχωρητικότητα. Όλοι γνωρίζουμε, είπε, την σημασία της σημερινής παραβολής.
Ο άρχοντας χαρίζει στον δούλο του ένα τεράστιο χρέος. Ο ίδιος δούλος «πνίγει» τον σύνδουλό του για κάτι ελάχιστο,που του χρωστούσε!
Προφανώς η παραβολή μας θυμίζει την άφεςη,που μας χαρίζει ο Θεός και την συγνώμη που εμείς αρνούμεθα στους συνανθρώπους μας.
Και όμως ο Χριστός μας τονίζει να συγχωρούμε. Πόσες φορές; «εβδομηκοντάκις επτά». Δηλ.αμέτρητες. Και πώς να συγχωρούμε; «από των καρδιών υμών», από τα βάθη της υπάρξεώς σας, μας λέγει.
Γιατί πολλές φορές λέμε με τα χείλη: «τον συγχωρώ» για κάποιον ,που μας έβλαψε, αλλά μέσα μας παραμένει το δηλητήριο της πικρίας.
Χωρίς την δύναμη της συγνώμης καμία ανθρώπινη σχέση δεν μπορεί να σταθεί. Ούτε συνεργασία, ούτε φιλία, ούτε γάμος, ούτε οικογένεια, ούτε κοινωνία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα ωραιοποιούμε τα πράγματα.
Ό,τι είναι κακό,είναι κακό. Ό,τι είναι άδικο είναι άδικο. Η συγνώμη πηγάζει από την αλήθεια, αλλά είναι δυνατότερη από την αλήθεια. Όπως η άφεση,που μας χαρίζει ο Θεός,είναι δυνατότερη από την αμαρτωλότητά μας.
Όμως εμείς δεν έχουμε πάντα την δύναμη να συγχωρούμε. Γιατί χρειάζεται πράγματι μεγάλη δύναμη ψυχής. Αν όμως μας συγκλονίζει εσωτερικά η συγνώμη του Θεού,τότε θα μπορούμε κι’ εμείς να την προσφέρουμε στους αδελφούς μας.
Δηλ.ο άνθρωπος,που αισθάνεται ότι ο Θεός τον απάλλαξε από την ενοχή του,αυθόρμητα ανοίγει προς τους άλλους ανθρώπους την καρδιά του και συγχωρεί. Ο αδύνατος μιςεί και εκδικείται. Ο δυνατός συγχωρεί. Δεν κρατάει το στηλέτο της εκδικήςεως, αλλά το σφουγγάρι της συγνώμης.
Ακούει τον Ι. Χρυσόστομο να του λέει πρέπει να συγχωρείς «συ υπεύθυνος ων μυρίοις κακοίς» αφού σε συγχωρεί ο Θεός «αναμάρτητος ων».
Αλλωστε μόνο αν «ποιούμεν έλεος», αν συγχωρούμε δηλ. δεν θα είναι για μας «η κρίσις ανέλεος»! (Ιακ. β, 13).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μορφωμένος ή σοφός;

Όποιος γνωρίζει τους άλλους είναι μορφωμένος. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του είναι σοφός. … [...]

10973 – Η Κοίμησις της Θεοτόκου

«Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν» (κοντάκιον της εορτής της Κοιμήσεως)Το μεγαλείο της αγάπης … [...]

Κοινωνικές δράσεις της Ι.Μ. Κερκύρας

Μετά από ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας, το πρωί … [...]

Μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Χαρακιανής Μυλοποτάμου

Το εσπέρας της Δευτέρας 13ης Αυγούστου 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος προέστη της καθιερωμένης μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από … [...]

''Οίκος καταπαύσεως Θεού''

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Και πάλι το πλήρωμα της Εκκλησίας, «αι γενεαί πάσαι» καθώς ψάλλουν οι … [...]