Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Το μέγα μυστήριον των Χριστουγέννων'' (ΦΩΤΟ)

Έπειτα από πρόσκληση του προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς Πρωτοπρ. Ιωάννου Παναγιώτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον Ορθρο, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας και εκήρυξε τον Θ. λόγο στον ανωτέρω Ναό την Κυριακή Προ Χριστουγέννων.
Οι ύμνοι της εορτής των Χριστουγέννων, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, είναι πλουσιότατοι. Και είναι ο καλλίτερος βοηθός, για να πλησιάσουμε το μυστήριο των Χριστουγέννων.
Μερικοί περιγράφουν το γεγονός. Άλλοι το υμνούν και το δοξολγούν. Και υπάρχουν και ορισμένοι ύμνοι, που προχωρούν στο βαθύτερο θεολογικό νόημα και περιεχόμενο της εορτής.
Ένας τέτοιος ύμνος ψάλλεται στον Εσπερινό της επομένης των Χριστουγένων, δηλ. το εσπέρας των Χριστουγέννων. Ας τον πλησιάσουμε.
“Πώς εξείπω το μέγα μυστήριον;” ο Υμνωδός εκφράζει την αδυναμία του να διατυπώσει με λόγια το μυστήριο των Χριστουγέννων.
“Ο άσαρκος σαρκούται”. Το δεύτερο, πρόσωπο, της Αγ. Τριάδος παίρνει ανθρώπινη σάρκα στην γαστέρα της Θεοτόκου.
Ενώνεται ο Θεός με τον άνθρωπο, για να ανακαινίσει την φθαρμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση. Τονίζεται το “σαρκούται” για την αντίθεση. Εννοείται ο Υιός του Θεού ενώνεται με σώμα και ψυχή ανθρώπινη, διότι ”το απρόσληπτον αθεράπευτον”.
“Ο Λόγος παχύνεται”. Ο χωρίς υλική διάσταση Λόγος του Θεού παίρνει υλικότητα.
“Ο αόρατος οράται”. “Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε”. Και όμως ο Χριστός τονίζει “ο εωρακώς εμέ εώρακε τον Πατέρα”.
“Ο αναφής ψηλαφάται”. Ο Θεός δεν είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο των αισθήσεών μας. Ούτε να Τον δούμε ή ακούσουμε ή ψηλαφίσουμε μπορούμε. Και όμως ψηλαφάται στο πρόσωπο του Χριστού, που ακόμα και να Τον γευθούμε μπορούμε με την Θ. Ευχαριστία! 
“Ο άναρχος άρχεται”. Ο Θεός δεν είναι μόνο αιώνιος. Είναι άναρχος, αΐδιος, χωρίς αρχή και τέλος. Όμως ο Χριστός “άρχεται”. Έχει αρχή ως Θεάνθρωπος από την στιγμή της Γεννήσεώς Του.
Και καταλήγει ο ύμνος με παραλλαγμένη κάπως την φράση του Μ. Αθανασίου:
“άνθρωπος γίνεται Θεός ,ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται”.
Αυτό είναι το μέγα μυστήριο των Χριστουγέννων. Ας προσπαθήσουμε να το ζήσουμε συνειδητά. Μη μείνουμε στην επιφάνεια. Στα δώρα, στα φώτα, στα στολίδια.
Όλα καλά ως έκφραση της εσωτερικής αγαλλιάσεως του πιστού, που γιορτάζει Χριστούγεννα με τον Χριστό στην καρδιά του.
Γιατί υπάρχουν, δυστυχώς, κάποιοι που θα εορτάσουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! Τι τραγική αντινομία! Ας τους θερμάνουμε και αυτούς με την θέρμη της καρδιάς μας. Μιας καρδιάς – φάτνης! Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.
Προ της Απολύσεως έγινε Αρτοκλασία της Αδελφότητος Κρητών Πειραιώς
“Η Ομόνοια” προς τιμήν των Δέκα Μαρτύρων των εν Κρήτη μαρτυρησάντων και ο Μητροπολίτης Κορωνείας αφού τόνισε το μηνυμα των Μαρτύρων, μήνυμα πίστεως και δυνάμεως, απηύθυνε προς όλους τις ευχές του για ευλογημένα Χριστούγεννα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Το ζήτημα της Eκκλησίας της «Μακεδονίας» θα τεθεί μετά την επίλυση του ονοματολογικού

Για την Romfea.gr | Θάνος Χρυσανθόπουλος Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας θα εξετάσει το ζήτημα της λεγόμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας» μετά την ολοκλήρωση της … [...]

Τι μέλλει γενέσθαι…;

Τι μέλλει γενέσθαι...;   Η ραδιοφωνική εκπομπή του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΚΡΗ "ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ" από το κανάλι του ΣΤΥΛΟΥ … [...]

Η ανατροπή του Ευαγγελίου

Του Καθηγουμένου Πορφυρίου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Τα παλιά τα χρόνια, και τα πιό παλιά, ο πλούτος ήταν η ευλογία του Θεού. τα πολλά παιδιά ήταν η ευλογία … [...]