Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Τρία επικίνδυνα σκοτάδια'' (ΦΩΤΟ)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο χωριό Πρίνα.
Να αναφερθεί ότι στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, που κατόπιν προτροπής του οικείου Αρχιερέως, εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Η εορτή της Μεταμορφώσεως, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, θα μπορούσε να ονομασθεί η εορτή του φωτός, αφού το φως της θείας Φύσεως του Χριστού διεπέρασε το κέλυφος της ανθρωπίνης φύσεώς Του και “έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως” (Ματθ.ιζ, 2).
Αυτό το φως το χαρίζει ο Χριστός στις δεκτικές καρδιές, που ανοίγουν να το δεχθούν.
Και έτσι διαλύονται τα σκοτάδια, που πολλές φορές πνίγουν τις καρδιές των ανθρώπων και είναι:
1. Το σκοτάδι της άγνοιας. Πολλοί,δυστυχώς, χριστιανοί,που θεωρούνται,ίσως,και είναι μορφωμένοι, αγνοούν βασικές αλήθειες της πίστεώς μας.
Το φως του Χριστού τους καλοπροαίρετους ανθρώπους,που θέλουν να γνωρίσουν,τους οδηγεί από την άγνοια στην γνώση. Τους κατευθύνει να βρουν ευκαιρίες, για να πλησιάσουν τις αλήθειες της πίστεώς μας.
Είτε διαβάζοντας, είτε ακούγοντας και κυρίως βιώνοντας. Γιατί η πίστη δεν είναι απλή γνώση. Είναι βίωςη. Ζωή. Ανακαίνιση. Χάρις, που βιώνεται μέσα στην Εκκλησία, που είναι το ζωντανό Σώμα του Χριστού.
2. Το σκοτάδι της μοναξιάς. Το φως του Χριστού εισχωρεί και φωτίζει την μοναξιά των ανθρώπων.
Και είναι η μοναξιά ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί ακόμα και μέσα στο ίδιο σπίτι οι άνθρωποι να μη επικοινωνούν, αλλά να ζουν σε παράλληλες μοναξιές.
Το φως του Χριστού διαλύει τα σκοτάδια της μοναξιάς μας,γιατι μας θυμίζει ότι είμαστε “συμπολίται των Αγίων και οικείοι του Θεού” ( Εφεσίους β,19 ).
Ο Χριστός μας ενώνει. “Εγώ πατήρ,εγώ μήτηρ, εγώ αδελφός ” ( Ι. Χρυσοστομος ), λέει σε όλους μας ο Κύριος. Και φωτίζει και διαλύει τα σκοτάδια της μοναξιάς μας. “Χριστός γαρ εστίν ο της ενότητος σύνδεσμος” (Ι.Χρυσόστομος).
3. Το σκοτάδι της απελπισίας και της απογνώσεως. Το ποιό επικίνδυνο σκοτάδι,που παραλύει τον άνθρωπο. Σήμερα, που η κατάθλιψη είναι από τις ποιό διαδεδομένες αρρώστιες. Το φως του Χριστού τονώνει, ενισχύει “τας παρειμένας χείρας και τα παραλελυμένα γόνατα” (Έβρ. ιβ, 12).
Άγνοια, μοναξιά, απόγνωση. Τρία επικίνδυνα σκοτάδια,που ελλοχεύουν να εισχωρήσουν στην καρδιά μας. Ας τους εμποδίσουμε την είσοδο. Και ας ανοίξουμε στο φως του Χριστού τις καρδιές μας.
Στο φως της Μεταμορφώσεως, που μπορεί να μεταμορφώσει την άγνοια σε γνώση και βίωςη. Την μοναξιά σε επικοινωνία. Την απόγνωση σε ελπίδα και αισιοδοξία,είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
Προ της Απολύσεως έγινε η ευλογία του “καρπού της αμπέλου” και Αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης Πέτρας τόνισε το φως της Μεταμορφώςεως να μεταμορφώσει όλους στο “αρχαίον κάλλος” και να μας αγιάσει και να έχουμε την χαρά και την χάρη της Παναγίας.
Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας για την παρουσία και το κήρυγμά και ευχήθηκε στο εκκλησίασμα τα δέοντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μορφωμένος ή σοφός;

Όποιος γνωρίζει τους άλλους είναι μορφωμένος. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του είναι σοφός. … [...]

10973 – Η Κοίμησις της Θεοτόκου

«Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν» (κοντάκιον της εορτής της Κοιμήσεως)Το μεγαλείο της αγάπης … [...]

Κοινωνικές δράσεις της Ι.Μ. Κερκύρας

Μετά από ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας, το πρωί … [...]

Μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Χαρακιανής Μυλοποτάμου

Το εσπέρας της Δευτέρας 13ης Αυγούστου 2018 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος προέστη της καθιερωμένης μεταφοράς της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας από … [...]

''Οίκος καταπαύσεως Θεού''

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Και πάλι το πλήρωμα της Εκκλησίας, «αι γενεαί πάσαι» καθώς ψάλλουν οι … [...]