Μουσικά όργανα και ορχήστρα

Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ύπαρξής του ασχολήθηκε με τη μουσική. Δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από τη φύση. Κάποια από αυτά ήταν το κελάηδημα των πουλιών, το κελάρυσμα του νερού, οι βροντές, το θρόισμα των φύλλων. Επηρεασμένος από αυτά ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί ο ίδιος αντικείμενα που θα του επέτρεπαν να «φτιάξει» μουσική: τα μουσικά όργανα.
Στην αρχή χτυπούσε δυο ξυλάκια ρυθμικά, μετά ανακάλυψε πως όταν φυσούσε ένα καλάμι αυτό έβγαζε ήχο, έπειτα πειραματίστηκε με διαφόρου μήκους χορδές. Με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων τα μουσικά όργανα εξελίχθηκαν και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή. Τα όργανα μπήκαν σε κατηγορίες: τα έγχορδα (όπως το βιολί), τα πνευστά (όπως το φλάουτο), τα πληκτροφόρα (όπως το πιάνο) και τα κρουστά (όπως το τύμπανο). Όμως ποιο θα ήταν το μουσικό αποτέλεσμα άμα συνδυάζαμε όλα αυτά τα όργανα;
Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα της ορχήστρας. Βιολιά, βιολοντσέλα, φλάουτα, τύμπανα να παίζουν παρέα ακολουθώντας τις οδηγίες του μαέστρου.
Αλέξανδρος Σαββόπουλος
 Δες παρακάτω μια ταινία με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας που ερμηνεύει τη Συμφωνία Νο 5 του Μπετόβεν.

Μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τα όργανα της ορχήστρας και να ακούσεις τον ήχο τους, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα, αφού πρώτα ανοίξεις τα ηχεία του υπολογιστή σου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πότε η ύλη φέρνει χαρά.

Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, την 16 Νοεμβρίου 2018. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]

Είναι το σχολείο μου

Η ζωή είναι το σχολείο μου. Προσπαθώ να αριστεύσω, ακολουθώντας το δρόμο της τιμής.   Άλκοτ Άμος (Αμερικανός φιλόσοφος)     … [...]

Χειμερινές εικόνες

Καλημέρα με μία όμορφη εικόνα από τα ορεινά μας που ντύθηκαν τα χειμερινά τούς. Περτούλι σήμερα.   … [...]