Μπάρες δημητριακών «χτίζουν» την Αγία Φωτεινή

Ένα πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν οι κυρίες της ενορίας της Αγίας Φωτεινής, στην πόλη της Καβάλας, για να βοηθήσουν στην αποπεράτωση των εργασιών κατασκευής του ναού τους. Αποφάσισαν λοιπόν να παρασκευάζουν σπιτικές μπάρες δημητριακών και να τις πουλούν σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. Ο ιερός ναός της Αγίας Φωτεινής θεμελιώθηκε το 1999 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο και ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένα χρόνο αργότερα, προκειμένου ν’ αποτελέσει το πνευματικό κέντρο της νεόκτιστης τότε συνοικίας, της Νεαπόλεως, που φέρει το πρώτο όνομα της σύγχρονης Καβάλας κατά την αρχαιότητα (“Νεάπολις”).
Έκτοτε, η ανέγερση του ναού προχωράει με μάλλον αργούς ρυθμούς χάρη στα χρήματα που συγκεντρώνονται από τον οβολό των πιστών και τις λοιπές δωρεές. Στο πέρασμα των ετών όμως, η συνοικία της Νεαπόλεως έχει μεγαλώσει σημαντικά, τόσο οικιστικά όσο και σε πληθυσμό, οπότε η ύπαρξη ενός σύγχρονου ναού για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των πιστών αποτελεί πραγματική ανάγκη. Ορισμένες από τις κυρίες της ενορίας, που συμμετέχουν στο σύλλογο κυριών του ιερού ναού, αποφάσισαν να σηκώσουν τα μανίκια και να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να βοηθήσουν το έργο του εφημέριου πατέρα Ηλία Κωνσταντινίδη αλλά και όλων των πιστών της ενορίας για να ολοκληρωθεί ο ναός.
Προσφέροντας εθελοντική εργασία ξεκίνησαν να παρασκευάζουν μπάρες δημητριακών και άλλα σπιτικά γλυκά τα οποία στη συνέχεια πωλούν στο ναό συγκεντρώνοντας έτσι χρήματα. Ο εφημέριος του ιερού ναού, πατέρας Ηλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει ότι η πρωτοβουλία των κυριών που συμμετέχουν στην ερανική επιτροπή για την ανέγερση του ναού είναι «πραγματικά αξιέπαινη και από τη δική μας μεριά της στηρίζουμε όσο μπορούμε. Προσφέροντας εθελοντική εργασία και αγοράζοντας οι ίδιες όλα τα απαιτούμενα υλικά, παρασκευάζουν μπάρες δημητριακών, σπιτικά γλυκά αλλά και πίτες, που στη συνέχεια διαθέτουν προς πώληση. Κάθε ευρώ που συγκεντρώνεται από την ερανική επιτροπή καταγράφεται, μπαίνει στο ερανικό ταμείο και κόβεται απόδειξη. Η προσφορά ενός γλυκού από τις πάντα δραστήριες κυρίες της επιτροπής, προς όλους εκείνους που θέλουν να στηρίξουν οικονομικά την ανέγερση του ναού, είναι μια χειρονομία αγάπης». Ο πατέρας Ηλίας επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια «χάρη στη γενναιοδωρία των ενοριτών μας, του απλού κόσμου, των επώνυμων και ανώνυμων δωρητών και έχοντας πάντα την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και του δραστήριου νέου ποιμενάρχη μας, σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Στέφανου, συγκεντρώθηκε ένα ποσό ώστε να προσχωρήσουμε σταδιακά στη συνέχιση των επόμενων εργασιών για την ανέγερση του ναού στη μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδας».

Η ενορία της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στη συνοικία της Νεαπόλεως της Καβάλας, ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενδιαφερόμενοι για την πνευματική προκοπή και πρόοδο οι κάτοικοι της νεοσύστατης περιοχής αναζητούν και βρίσκουν κατάλληλο οικόπεδο για να ανεγερθεί ο ιερός Ναός και τα απαραίτητα προσκτίσματα μιας σύγχρονης Ενορίας.
Με αγώνες και συνεχείς προσπάθειες παρακάμπτονται οι δυσκολίες και τα ανακύπτοντα προβλήματα και στο τέλος εξασφαλίζεται το σημερινό οικόπεδο στη συμβολή των οδών Ευξείνου Πόντου και Ανατολικής Ρωμυλίας κατάλληλο να φιλοξενήσει τα προγραμματιζόμενα. Έγκαιρα, διορίζεται η πρώτη επιτροπή ανεγέρσεως, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το έργο. Παράλληλα, γίνονται συσκέψεις των ενοριτών με τον Μητροπολίτη για το όνομα του Αγίου προς τιμήν του οποίου θα τιμάται ο ιερός Ναός και αποφασίζεται να ανεγερθεί ο νέος Ναός στο όνομα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Με χαρά γίνεται το πρώτο πανηγύρι μέσα στην Αναστάσιμη περίοδο την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, και τη χαρά αυξάνει το γεγονός, ότι το όνομα και ο ναός θυμίζει σε πολλούς των ενοριτών τις πατρογονικές ρίζες αφού η Αγία Φωτεινή ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της Σμύρνης.
Από την αρχή του έτους 2000 εντείνονται οι προσπάθειες με τον πρώτο εφημέριο της ενορίας και με τη συμβολή του εκκλησιαστικού συμβουλίου, όπως και με τη συνδρομή των ενοριτών και των πιστών της ευρύτερης περιοχής. Ανεγείρεται το πνευματικό Κέντρο, που διαμορφώνεται κατάλληλα και σε ελάχιστο χρόνο είναι έτοιμο να θεραπεύσει προσωρινά τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελείται κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 21η Νοεμβρίου 2000.
Η ανέγερση του κυρίως Ι. Ναού έχει ξεκινήσει. Έμπειρος αρχιτέκτων  έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ο Ιερός Ναός θα είναι τρίκλιτος σταυροειδής με επάλληλους τρούλους. Με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Αγίας Φωτεινής προσδοκάται γρήγορα να πραγματωθεί η ελπίδα και να αποκτήσει η νέα Ενορία το δικό της Ναό με όλα τα απαραίτητα προσκτίσματα στο όμορφο προάστιο της Νεαπόλεως.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
 
Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ