Μπορίσπολ Αντώνιος: ''Πλήγμα για τον Ορθόδοξο κόσμο οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου''

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου

Σχόλιο για τις χθεσινές αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορίσπολ κ. Αντώνιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
“Αυτό που συνέβη χθες από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έπληξε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο! Φαίνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο γίνεται σκόπιμα ο δρόμος για την διάσπαση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας” – αναφέρει στο σχόλιο του ο Μητροπολίτης Αντώνιος.
Σε άλλο σημείο ο Ουκρανός Ιεράρχης τονίζει: “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αγνοεί τις εκκλήσεις των Τοπικών Εκκλησιών για σύγκληση Προκαθημένων, ώστε να επιτευχθεί μία κοινή λύση για την εκκλησία της Ουκρανίας. Λειτούργησε μονομερώς και υιοθέτησε μία λανθασμένη απόφαση! Ελπίζουμε η Οικουμενική Ορθοδοξία να έχει μια αντικειμενική εκτίμηση των αποφάσεων αυτών.”
Επίσης ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ υπογράμμισε ότι “οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Ποια διαδικασία ακολούθησαν στην έκκληση του Φιλάρετου Ντενισένκο. Επίσης η κατάσταση των σχισματικών παραμένει ασαφής, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα.”
“Στην πραγματικότητα τίποτα δεν άλλαξε για την Εκκλησία μας, ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε η μοναδική Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία. Οι σχισματικοί είναι και θα παραμείνουν σχισματικοί, ενώ δεν έχουν λάβει κάποια αυτοκεφαλία. Επίσης έχασαν και την ανεξαρτησία τους, αν και μη κανονική, την οποία είχαν και πάντα τόνιζαν” – προσθέτει ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ.
Τέλος ο Μητροπολίτης Αντώνιος ξεκαθαρίζει ότι παρά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκατάσταση των στοιχηματικών, η Ουκρανική Εκκλησία εξακολουθεί να απαγορεύει την οποιαδήποτε συλλειτουργία η συμπροσευχή μαζί τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ

Πολλές και σοφές άγιες μορφές παρελαύνουν από τις σελίδες της ιστορίας της μεγάλης μας Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μια τέτοια μορφή και εξαιρετική προσωπικότητα είναι κι ο … [...]

Το υπέρβαρο αμάρτημα της αυτοκτονίας

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπο υφήλιο, το οποίο έχει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το φαινόμενο της … [...]

Η κακουργία του διαβόλου (Λουκ. η΄ 26-39)

«Δέομαί σου, μη με βασανίσης» Πολλοί άνθρωποι τη μανία του διαβόλου που στρέφεται κατά της ψυχής μας και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα «συνοράν ουκ έχουσι», δηλαδή … [...]